No 1.decembra tikai ar ziemas riepām! Ziemas riepu specifika un funkcija uz ceļa.

g

Visas riepas kādā brīdī nolietojas, vai arī tām rodas bojājumi, un tās ir jānomaina. Tas, pēc cik ilga laika riepas jānomaina, ir atkarīgs no dažādiem aspektiem, tostarp braukšanas ieradumiem, apstākļiem un riepu apkopes.

Faktori, kas ietekmē riepu kvalitāti:

1. Riepu apkope

2. Spiediens riepā

3. Rūpes par riepām

4. Jaunām riepām – piebraukšana

Uzstādot ziemas riepas, vadītājiem ir jāņem vērā fakts, ka automobiļa dinamika  ar ziemas riepām būs atšķirīga no vasaras riepām. Ziemas riepām sākotnēji ir lielāks protektora dziļums un  lameles nekā vasaras riepām. Tas dod ziemas riepām labāku saķeri uz sniega un ledus, bet tas arī palielina reakcijas laika vadību.

Vulkanizācijas procesā, lai nepieļautu gumijas pielipšanu formai, riepas pārklāt ar smēri un daļa tās paliek uz riepas pēc procesa beigām.  Lai atbrīvotos no smēres palikām ir pietiekami, lai vadītu dažus simtus kilometrus mierīgā režīmā, izvairoties no lieliem paātrinājumiem, pēkšņas bremzēšanas un neveikt asus pagriezienus.

Radžotām riepām vēlama īpaša “piebraukšana”. Pirmajos pāris simts kilometros radzēm jāņem ideāls stāvoklis, jāpaceļās vai jāiesēžas nepieciešamības gadijumā, kā arī jāiztvaiko speciālai smērei, kas atrodas spraugās zem radzēm.

Ieteikums – pirmos 500km braukt mierīgā režimā. Pareizi veikta piebraukšana ietekmē ne tikai radzes “iesēšanos”, bet arī to kalpošanas laiku. Bieži jautā – vai ir iespējams piebraukšanu veikt pirms sniega un ledus parādīšanās? Jā tas ir normāli, jo ziemas riepas jāuzstāda pirms sala, tā ir drošāk un ērtāk.

RIEPU KOPŠANA

Spiediens riepā var ietekmēt automobiļa vadāmību, uzvedību pagriezienos, bremzēšanas spēju un degvielas patēriņa efektivitāti. Ja riepā ir nepareizs gaisa spiediens, riepa ātrāk nolietojas un var rasties drošības risks.

Tas ir svarīgi, jo gaisa spiediens riepā pastāvīgi samazinās. Pat ideālos apstākļos spiediens riepā samazinās par aptuveni 0,69 bāriem jeb 1 psi mēnesī, un, palielinoties gaisa temperatūrai, šis rādītājs pieaug. Tāpēc vismaz reizi mēnesī pārbaudiet gaisa spiedienu riepās un aplūkojiet arī protektoru.

Ja nezināt, kāds ir ieteicamais gaisa spiediens riepā, varat skatīt šo informāciju ražotāja rokasgrāmatā vai uz riepas sānu malas.

MAINIET RIEPAS VIETĀM

Lai nodrošinātu vienmērīgu riepu nodilumu, ik pēc 10 000–12 000 km vai ik pēc sešiem mēnešiem apmainiet tās vietām.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment