Olas ir neatņemama Lieldienu tradīciju sastāvdaļa, taču ne katra ola, ko redzam veikalu plauktos, ir laba izvēle
Svētku iesaiņojums nereti slēpj ne pārāk kvalitatīvu sastāvu. Nesen veikta analīze, kurā piedalījās vairāki tūkstoši patērētāju, atklāj, kuriem produktiem būtu ieteicams izvairīties.
Lieldienas 2025: ticības un tradīciju krustpunktā
Katru gadu Lieldienas atgādina par bērnības atmiņām, ģimenes kopīgām maltītēm un, protams, lielo olu meklēšanu dārzos vai dzīvojamās istabās, šūpošanos un kaulēšanos ar olām. 2025. gadā kristīgie svētki iekrīt svētdienā, 20. aprīlī, pagarinot nedēļas nogali līdz pirmdienai, 21. aprīlim, kas ir oficiāla brīvdiena.
Šis datums nav izvēlēts nejauši – tas seko pavasara ekvinokcijai un pirmajam pilnmēness datumam pēc tās, atbilstoši noteikumiem, kas izveidoti jau 4. gadsimtā.
Papildus reliģiskajiem rituāliem, piemēram, Lielajai nedēļai vai Lieldienu vigilijai, šie svētki simbolizē arī kopības sajūtu. Zaķi “atgriežas no Romas”, lai atstātu šokolādes un saldumus krūmos vai zem spilveniem. Šeit parādās arī olas – tumšās šokolādes, piena šokolādes, pildītas ar pralinē vai kraukšķīgas. Taču šogad, pirms ļauties kārdinājumam, būtu vērts rūpīgāk izpētīt etiķetes…
Sliktākās šokolādes olas
2025. gada Lieldienas tiks svinētas 20. aprīlī, patērētāji ir izteikuši kritiku šokolādes olām par pārmērīgu cukura un tauku saturu. Īpaši tiek izceltas pralinē olas, kuras satur lielu daudzumu cukura (60 g uz 100 g) un nevēlamus augu taukus.
Lai izdarītu veselīgāku izvēli, ieteicams dot priekšroku tumšajai šokolādei un rūpīgi lasīt produktu etiķetes, lai izvairītos no liekām piedevām. Saskaņā ar patērētāju viedokli, šīs ir tās šokolādes olas, no kurām būtu jāizvairās Lieldienās.
Tuvojoties 2025. gada Lieldienām, ir grūti atteikties no tradicionālajām šokolādes olām – atjaunošanās simboliem un baudījuma avotiem. Tomēr jābūt piesardzīgiem: saskaņā ar pētījumu, kurā piedalījušies liels skaits patērētāju, no dažiem lielveikalos nopērkamiem olu veidiem ieteicams izvairīties. Pārāk saldas, pārāk treknas un nepietiekami garšīgas – apskatīsim tuvāk tos pārtikas produktus, kuri šogad noteikti nebūtu liekami jūsu pirkumu grozā.
Kā katru gadu, patērētāji rūpīgi pārskatīja populārākos produktus šokolādes nodaļās. Verdikts: dažas olas ir ne tikai saldas, bet satur arī pārmērīgu daudzumu kaitīgu uzturvielu. Viszemāko novērtējumu saņēma zīmola Cémoi produkts. Žurnāla veiktajā analīzē norādīts, ka šī franču zīmola piena šokolādes pralinē olas satur līdz pat 60 g cukura uz 100 g produkta.
Salīdzinājumam – pat Ferrero Rocher olās, kas arī ir diezgan saldas, cukura daudzums ir “tikai” 48,6 g uz 100 g. Šis ir satraucošs rādītājs, ņemot vērā, ka cukurs ir galvenā šo saldumu sastāvdaļa.
Vēl viens būtisks trūkums – “nevēlamu” augu tauku klātbūtne. Šie tauki, kuru izmantošana šokolādē ir atļauta līdz 5 %, ir lētāki, zemākas kvalitātes un mazāk veselīgi nekā tradicionālais kakao sviests. Šāds nozares lēmums rada jautājumus, īpaši šajā laikā, kad patērētāji ir gatavi maksāt vairāk, lai sevi palutinātu ar kvalitatīvāku produktu. Tomēr jāatzīst, ka Cémoi izceļas ar savu caurspīdīgumu – kokosriekstu saturs pralinē (26 %) ir skaidri norādīts, un tas ir novērtēts pozitīvi. Taču tas nav pietiekami, lai kompensētu pārējos produkta trūkumus.
Kādu šokolādi izvēlēties Lieldienām
Ņemot vērā šos secinājumus, iespējams, rodas jautājums – vai mums būtu jāatsakās no šokolādes olām? Par laimi, nē. Viss atkarīgs no pareizas izvēles un mērenības. Lai Lieldienas svinētu bez vainas apziņas, ideālā izvēle būtu tumšā šokolāde. Tā satur mazāk cukura, parasti augstāku kakao koncentrāciju (vairāk nekā 70 %), mazāk pievienoto tauku un vairāk veselīgu antioksidantu.
Pēc patērētāju domām, šie produkti ir mazāk pārstrādāti un labāk sabalansēti. Un, ja tumšā šokolāde nav jūsu gaumē, kāpēc gan neizvēlēties pašu gatavotas šokolādes olas? Tas ļauj kontrolēt sastāvdaļas un izvairīties no liekām piedevām.
Lasi vēl: 14. 15. un 16. aprīlis ir pilnmēness maģija — kā sāls var palīdzēt mainīt tavu likteni
Vēl viens svarīgs padoms – rūpīgi lasiet etiķetes. Īss un pārskatāms sastāvs (kur kakao norādīts kā pirmais) parasti liecina par labu kvalitāti. Izvairieties no neskaidriem terminiem kā “augu tauki” vai “mākslīgie aromatizētāji”. Visbeidzot, pievērsiet uzmanību zīmoliem, kas īsteno ētisku pieeju – izmanto godīgas tirdzniecības kakao un rūpējas par ilgtspējīgu ražošanu.
Lieldienas ir prieka, kopā būšanas un tradīciju laiks, tāpēc būsim apzināti arī savās izvēlēs. Rūpīgi lasot produktu sastāvu un dodot priekšroku kvalitatīvai šokolādei, mēs varam baudīt svētkus bez kompromisiem. Lai visiem burvīga nedēļa!