Nolēmu pievienot medu un… Tik lieliski izdevās! (+recepte un foto: soli pa solim)

Vismaz reizi mūžā katrs no mums ir pamēģinājis šo kūku. Kas ir tā slepenā sastāvdaļa, kas ēdienu padara garšīgāku un vizuāli pievilcīgāku? 

 

Pagatavošanas laiks – 1 stunda un 30 minūtes

Grūtības pakāpe – augsta

 

SASTĀVDAĻAS 10 PORCIJĀM

6 glāzes miltu

2 glāzes cukura

200 grami medus

100 grami sviesta

4 lielas olas

2 tējkarotes sodas

Krēmam:

1 kilograms skābā krējuma 30% tauku

2 glāzes smalkā cukura

 

Pagatavošana

Sagatavo lielu katlu un atbilstošu stikla bļodu (skatīt attēlu), kuru varēs sildīt. Lielā katliņā ielej ūdeni un uzvāra. Bļodā sakuļ olas ar cukuru, tad pievieno medu, sviestu un sodu, labi samaisa.

Bļodu ar mīklu liek kā norādīts attēlā un maisot vāra, līdz masa sāk kļūt tumšāka un palielinās apjomā. Bļodā iesijā 1/2 miltu, kārtīgi samaisa un turpina vārīt mīklu, līdz tā kļūst tumšāka, 20–25 minūtes.

Noņem mīklu no uguns, pievieno vēl 2 tases miltu un labi samaisa. Nedaudz atdzesē mīklu – tā, lai tā neapdedzina rokas (atdziestot – mīkla nedaudz sabiezēs).

Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180°C.

Atlikušos miltus uzkaisa uz dēlīša, mīklā iemaisa miltus. Mīklu sadala 8 daļās un saveļ bumbiņās, viegli apviļā miltos, liek uz paplātes, pārklāj ar dvieli un liek pie siltas plīts.

Uz cepešpannas lieluma cepamā papīra loksnes izrullē mīklas bumbiņas plānā kārtā. Pārliek uz cepešpannas un liek uzkarsētā cepeškrāsnī. Cep 3-4 minūtes līdz tie kļūst zeltaini brūni. Šajā laikā izrullē nākamo plāksni. Gatavām plāksnēm, kas vēl ir karstas, uzliek virsū veidni un ar asu nazi apgriež apkārt. Jāņem vērā, kad tās atdziest, tās sāks sacietēt!

Krēmam sakuļ saldo krējumu. Pamazām tievā strūkliņā pievieno cukuru, turpinot putot krējumu.

Uzliek pirmo plāksni uz šķīvja un aplej to ar krējumu, tikai līdz malām. Turpina veidot citas kūkas kārtas.

Kad salikti visi stāvi (sk. attēlu), kūku no visām pusēm pārziež ar atlikušo krēmu.

Sasmalcina kūkas atlikumus blenderī vai ar rullīti smalkās drumstalās. Apkaisa kūku no visām pusēm. Pārklāj ar plēvi un liek ledusskapī uz vismaz 8 stundām.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment