Noskaidroti un publiskoti Zelenska un citu valsts vadītāju ikmēneša ienākumi

Strādājošajiem vecāku pabalsts nākamgad tiks izmaksāts 75% apmērā, salīdzinot ar pašreizējiem 50%, kā paredz valdības atbalstītie grozījumi likumā “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu”. Tomēr šīs izmaiņas būs spēkā tikai vienu gadu, un gala vārds vēl jāsaka Saeimai.

Labklājības ministrija norāda, ka šīs izmaiņas būs spēkā no 2025. gada 1. janvāra līdz gada beigām, lai īslaicīgi palielinātu ienākumus strādājošajiem vecāku pabalsta saņēmējiem un veicinātu ģimenes un darba dzīves saskaņošanu.

Līdz 2025. gada 1. septembrim ministrijai jāiesniedz ziņojums par šo izmaiņu ietekmi un jāizvērtē nepieciešamība saglabāt 75% pabalsta izmaksu pastāvīgi.

Latvijas Darba devēju konfederācijas un Tirdzniecības un rūpniecības kameras pārstāvji uzskata, ka šī norma būtu jāievieš pastāvīgi, nevis uz laiku. Ministrija ir atvērta diskusijām un izvērtēšanai, un ir iespēja nākotnē šo normu padarīt pastāvīgu.

 

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras dati rāda, ka 2024. gada augustā no 15 410 vecāku pabalsta saņēmējiem 2038 personas bija nodarbinātas. Pašreizējie noteikumi, atsākot darbu, nereti neveicina legālu nodarbinātību, un daļa vecāku izvēlas ēnu ekonomiku, lai nezaudētu pilnu pabalsta apmēru.

Lasi vēl: 5 negaidīti veidi, kā atbrīvoties no taukiem un sodrējiem uz cepšanas formām

Vidējā neto darba alga, aprēķināta, ņemot vērā piemērojamos nodokļus, 2024. gada otrajā ceturksnī sasniedza 1213 eiro jeb 72,6% no bruto algas, un gada laikā pieauga par 8,9%, pārsniedzot patēriņa cenu pieaugumu. Reālais neto algas pieaugums, ņemot vērā inflāciju, bija 8%.

Saskaņā ar Statistikas pārvaldes datiem, bruto darba algas mediāna pilnas slodzes darbam 2024. gada otrajā ceturksnī bija 1350 eiro, kas ir pieaugums par 135 eiro jeb 11,1%, salīdzinot ar 2023. gada otro ceturksni, kad tā bija 1215 eiro. Mediāna pēc nodokļu nomaksas (neto) šajā ceturksnī sasniedza 991 eiro, kas gada laikā palielinājās par 11,6%.

 

 

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment