Kā izvēlēties mandarīnus: ekspertu ceļvedis par šķirnēm, uzglabāšanu un 3 negaidītām pazīmēm veikalā

Mandarīni ir neatņemama ziemas sastāvdaļa, bet kā atšķirt īstu gardumu no sausa, bezgaršīga augļa? Iegādāties tiešām saldus un sulīgus mandarīnus nav nejaušība – tā ir prasme, ko var apgūt!

Mēs aplūkosim 5 galvenos veidus, kā atpazīt labākos augļus, kā arī sniegsim būtiskus padomus par to, kā saglabāt to svaigumu mājās.

1. Mandarīnu Šķirnes: Kas slēpjas zem mizas? (Jauns fokuss)

Tā vietā, lai paļautos tikai uz krāsu, izprotiet šķirnes – tas ir labākais salduma garants. Dažas šķirnes, piemēram, Klementīni, ir dabiski saldākas un mazākas, kamēr Tangelo mēdz būt ar nedaudz skābāku noti.

Pārbaudes princips: Neuzticaties tikai košumam! Meklējiet mandarīnus ar vienmērīgu, spīdīgu mizu. Krāsa ir mazsvarīga – pat bālākas šķirnes var būt ļoti saldas. Nevienmērīga krāsa ar zaļiem pleķiem var liecināt par nenobriedušu novākšanu.

Mizas biezuma tests: Viegls saspiešanas tests rāda sulīgumu. Ja miza ir pārāk bieza un vaļīga (kā ar gaisu starp mīkstumu), auglis var būt sauss. Izvēlieties tos, kuriem miza ir plāna un cieši pieguļ auglim – tas ir sulīguma garants.

2. Svars pret izmēru: Svara tests, kas nekad nemelo

Šis ir pats svarīgākais noslēpums, ko izmanto pieredzējuši pircēji, lai noteiktu sulīgumu:

Zelta likums: Paņemiet rokās divus vienāda izmēra mandarīnus un salīdziniet to svaru. Smagākais mandarīns vienmēr būs sulīgāks un blīvāks, jo tajā ir augsts šķidruma saturs. Vieglāki augļi, visticamāk, ir zaudējuši mitrumu vai glabāti par ilgu.

3. Svaiguma indikatori: Kātiņa vieta un aromāts

Pat ja mandarīns ir ielikts tīklā, Jūs varat izmantot savas maņas, lai novērtētu svaigumu.

VIDEO:

“Aste” un kātiņa vieta: Labs, svaigs mandarīns parasti ir ar tīru un gaišu kātiņa vietu. Ja šī vieta ir tumša, ieplaisājusi vai manāmi pelējuma fragmenti, auglis ir vecs vai uzglabāts nepareizos apstākļos. Ja mandarīnam joprojām ir pievienotas lapiņas vai zaru fragmenti, tas norāda uz augstu svaigumu.

Smaržas tests: Svaigs, nogatavojies mandarīns, pat neuzlauzts, izdveš intensīvu, raksturīgu aromātu. Ja auglis smaržo tikai pēc citrona vai vispār nesmaržo, tas vākts pārāk agri.

Būtiskākie pēcpirkuma triki un padomi

Šie triki sniedz pievienoto vērtību un nav parasti atrodami ikdienas padomu rakstos:

1. Uzglabāšanas noslēpumi: Nepieļaujiet, ka tie izžūst

Daudzi mandarīnus glabā augļu traukā uz galda, bet tas saīsina to mūžu.

Miera stāvoklis: Mandarīnus vislabāk uzglabāt vēsā, tumšā vietā, vēlams ledusskapja dārzeņu atvilktnē. Šādos apstākļos tie saglabās sulīgumu pat 2–3 nedēļas.

Elpošana: Glabājiet tos vaļīgā maisiņā vai tīklā, lai nodrošinātu gaisa cirkulāciju un mazinātu pelējuma risku.

2. Forma un “Naba”: Slēptais salduma kods

Dažas no saldākajām šķirnēm bieži ir atpazīstamas pēc to formas.

Salduma indikators: Meklējiet mandarīnus, kam ir nedaudz saplacināta forma (nevis ideāli apaļa). Tiem bieži apakšā ir raksturīgs “naba” vai neliels padziļinājums, kas signalizē par augstu saldumu.

Izvairieties: Nekad neizvēlieties augļus ar mīkstām, saspiestām vietām vai brūniem plankumiem – tas liecina par iekšēju bojājumu.

3. Baltās plēves (Albēdo) noslēpums

Stiprais, baltā plēve (Albēdo) starp mizu un mīkstumu var norādīt uz saldumu.

Albēdo un saldums: Jo mazāk baltās plēves un pavedienu, jo saldāks un vieglāk nomizojams ir auglis.

Secinājums: Izmantojot šos likumus – pievēršot uzmanību šķirnei, svaram un pareizai uzglabāšanai – Jūs nodrošināsiet, ka katrs mandarīns Jūsu grozā sniegs patiesu baudījumu aukstajā sezonā.