Noslēpumi, kas jāzina visiem dārzkopjiem, lai dilles vienmēr augtu īpaši kuplas

Varētu šķist, ka dilles dārzā audzēt ir pavisam vienkārši, taču iesācēji bieži piedzīvo grūtības. Neskatoties uz to, ka dilles ir salīdzinoši nepretenciozas, tās var augt nevienmērīgi un veidot plānus vai vājus asnus.

Dillēm ir raksturīga svaiga, viegli anīsa smarža un pikants garšas profils, kas piešķir tām unikālu un viegli atpazīstamu garšu. Šīs augu lapas, kuras parasti izmanto kā garšvielu, ir zināmas ne tikai ar savām ārstnieciskajām īpašībām, bet arī kulinārijā kā svarīga piedeva dažādiem ēdieniem.

Lasi arī: 1.oktobrī tiks pacelti par vairākiem desmitiem eiro dažādi valsts pabalsti – kam tie pienāksies?

Dillēm ir daudzveidīga izmantošana, sākot no svaigām salātiem līdz marinētiem gurķiem, zupām, zivju ēdieniem un gaļas ēdieniem. Tās arī bieži tiek izmantotas kā dekorācija, jo tās piešķir ēdieniem svaigumu un estētisku piesitienu.

Garšas noslēpums slēpjas tās ēteriskajās eļļās, kas ir bagātas ar karotenoīdiem, flavonoidiem. Šīs sastāvdaļas ne tikai padara dillēs garšīgas, bet arī piedāvā veselīgus labumus. Piemēram, tās var palīdzēt mazināt iekaisumu, uzlabot gremošanu un pat stimulēt apetīti.

Dillēm ir īpaša vieta daudzu kultūru virtuvēs, un tās ir kļuvušas par neatņemamu sastāvdaļu daudzos ēdienos visā pasaulē. Tās piešķir unikālu un atpazīstamu garšu, kas padara tās tik iecienītas gan profesionālu pavāru, gan amatieru virtuvēs.

Tomēr tas ne tuvu vēl nav viss.

 

Kādi noslēpumi jāzina, lai dilles dārzā vienmēr būtu kuplas, spēcīgas un sulīgas, lasiet tālāk.

Dilles ir ne tikai ļoti noderīgs garšaugs, kas jālieto organisma labsajūtai, bet arī nepieciešama garšviela daudzos ēdienos – sākot no zupas un beidzot ar sāļajiem pīrāgiem. Tāpēc tā pat nelielā zemes gabaliņā jāaudzē patstāvīgi.

 

Stādīšanas laiks

Pirmais ir stādīšanas laiks. Dilles ir nepretenciozas pret laikapstākļiem, tāpēc tās var sēt augsnē pēc pirmās sasilšanas un līdz vēlam rudenim. Pieredzējuši dārznieki to sēj visu sezonu – tikai tad, kad tā ir beigusi ziedēt, to sēj atkārtoti.

Otra lieta ir, kur sēt. Dilles mīl sauli, tāpēc sējiet tās atklātā vietā. Un pārliecinieties, ka tās netraucē kaimiņiem dārzeņu dārzā. Šī zaļuma audzēšanai ir piemērota irdena un neitrāla augsne. Augsni labāk sagatavot iepriekš – no rudens mēslošanai izmantojiet kompostu vai humusu.

 

Kā sēt

Sēklas jāievieto mitrā augsnē, iedobēs 20 cm attālumā viena no otras. iedobes platumam jābūt līdz 2 cm.

Ļoti svarīgi! Neberiet daudz sēklu – uz vienu kvadrātmetru nedrīkst būt vairāk par vienu gramu sēklu. Tūlīt pēc sēšanas labāk divas dienas nepieskarties augsnei.

Pirmos dīgstus var sagaidīt 10 dienas pēc sēšanas. Ja laiks ir ļoti sauss, laistīšana ir jāpapildina.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment