Nudien neparasti un ļoti garšīgi Jaungada salāti “Zirga pakavs”, kas ir vienkārši pagatavojami un garšo visiem

Mājīgi un sabalansēti salāti, kas piemēroti gan svētkiem, gan mierīgām vakariņām.

Dažreiz tieši visvienkāršākie salātu salikumi kļūst par svētku galda pārsteigumu, jo tos var pagatavot ātri, tie garšo sabalansēti un izskatās glīti un svinīgi. Jaungada galds parasti aicina izvēlēties ko tādu, kas vienlaikus ir gan viegli pagatavojams, gan pietiekami sātīgs, lai būtu piemērots dažādiem viesiem.

“Zirga pakavs” ir salāti, kuros apvienojies vienkāršs rīsu pamats, maigi vistas gabaliņi, viegls sātīgums no olām un izteikts raksturs no marinētām sēnēm un siera. Šis ir mierīgs un līdzsvarots salikums, kas garšo plašai auditorijai un iederas gan svētku galdā, gan mājīgās vakariņās. Turklāt izkārtojums pakava formā piešķir ēdienam nelielu svinīgu noskaņu, kas daudzus iepriecina.

Kā panākt sabalansētu garšu

Šo salātu garša balstās uz vieglām, pazīstamām sastāvdaļām, kuras kopā veido maigu un sātīgu salikumu. Rīsi nodrošina pamatu un vienmērīgu tekstūru, vienlaikus absorbējot mērces krēmīgumu un savienojot pārējās sastāvdaļas vienotā kopumā. Vistas fileja, kas var būt gan vārīta, gan maigi cepta, piešķir salātiem siltumu un maigumu, un vistu garšojoši ēdāji to vienmēr novērtē.

Vārītas olas piešķir salātiem papildus sātīgumu, un to struktūra labi sader ar rīsiem. Marinētie sēņu gabaliņi ienes salikumā svaigu vieglu skābenumu un dod tam raksturīgu akcentu, kas padara garšu mazliet interesantāku, bet joprojām mierīgu un ikdienā saprotamu.

Cietais siers, kas tiek pārkaisīts salātu virspusē, piešķir ēdienam krēmīgu nosegumu un papildina kopējo salikumu ar maigumu. Salātu mērce ir pavisam vienkārša — majonēze nelielā daudzumā, lai savienotu sastāvdaļas, saglabājot vieglu un nepārspīlētu garšu. Kopā tas veido patīkamu un sabalansētu maltīti.

Vienkārša un skaidra pagatavošana soli pa solim

Gatavošana ir mierīga un piemērota ikvienam, kam patīk vienkārši un saprotami darbi virtuvē. Vispirms sagatavo pamata sastāvdaļas — rīsus novāra līdz mīksti, bet stingri, un ļauj tiem pilnībā atdzist, lai tie saglabā savu struktūru. Tad sagriež vārītas olas nelielos, glītos gabaliņos un sajauc tās ar rīsiem.

VIDEO:

Pēc tam pievieno nelielos kubiciņos sagrieztu vārītu vai ceptu vistas fileju, kas piešķir salātiem sātīgumu un maigumu.

Marinētās sēnes sagriež ērtos gabalos un pievieno pārējam salikumam, lai iedotu tam viegli atsvaidzinošu pieskārienu. Kad viss ir sagatavots, salāti tiek viegli pārlieti ar majonēzi, un sastāvdaļas pāris reizes apmaisītas, lai viss vienmērīgi sadalītos.

 

Kad salāti gatavi, tos liek uz plates pakava formā. Forma nav sarežģīta — pietiek izveidot vienkāršu pusloka ieliekumu, lai salāti iegūtu vizuāli pievilcīgu izskatu. Virs salātiem pārber sarīvētu cieto sieru, kas piešķir ēdienam pielīdzinātu un glītu noslēgumu. Ja vēlas nelielu krāsas akcentu, var pievienot pāris olīvu vai nelielu zaļumu pieskārienu, taču tas nav obligāti. Jau pēc īsa brīža salāti ir gatavi pasniegšanai.

Kāpēc šie salāti kļūst par iecienītu izvēli

Salāti “Zirga pakavs” ir viens no tiem ēdieniem, kas mirdz tieši savā vienkāršībā. Tie nav pārāk trekns ēdiens, nav sarežģīti pagatavojams un ir pietiekami maigi, lai patiktu daudziem viesiem. Vienlaikus tie ir pietiekami sātīgi, lai tos brīvi pasniegtu arī kā vakariņas. Daudziem patīk arī tas, ka šos salātus var pagatavot nedaudz iepriekš — pēc neilgas atdzesēšanas tie kļūst vēl vienotāki un garšas izteiktāk saplūst. Šī recepte ir piemērota gan svētku galdam, gan mierīgai ikdienai, un tās būtība balstās uz vienkāršu, nesteidzīgu gatavošanu.

Sastāvdaļas

Rīsi (vārīti) — 160 g
Vistas fileja — 200 g
Olas — 2 gab.
Marinētas sēnes — 200 g
Cietais siers — 80 g
Majonēze — 3 ēdk.
Sāls — neliels daudzums