Odi kož? Un daudzi nemaz nezina, ka šīs 6 lietas odus pievilina kā magnēts!

Foto – Unsplash

Vasara ir pašā pilnbriedā un, protams, ka arī odi dzīro uz nebēdu – ir daudz cilvēku brīvā dabā, un viņiem ir dzīres. Izrādās, ka ir atsevišķas lietas, kas odus pievilina kā magnēts! Vai zinājāt, ka pat uzvelkot konkrētas krāsas apģērbu, odi ap jums spietos!

Tātad, kā zinātnieki konstatējuši, ir dažas smaržas un arī krāsas, kas odus pievilina daudz vairāk, nekā mēs to varētu gribēt. Jo, kā zināms, kas gan skaistā, siltā vasaras vakarā var būt kaitinošāk par sīcošiem odiem visapkārt… Diemžēl aromātu saraksts, kas odus pievilina, diemžēl ir ļoti garš. Bet labāk ir zināt, nekā nezināt, vai ne?

1. Oglekļa dioksīds

Tātad, pirmkārt, odus piesaista oglekļa dioksīds. Mēs to izelpojam, un kukaiņu to var sajust līdz pat 50 metru attālumā. Tāpēc odu kodumiem mēs visvairāk esam pakļauti tad, kad paātrināti un biežāk elpojam, piemēram, sportojot vai darot kādus fiziskus darbus. Un tas notiek tikai tāpēc, ka mēs vairāk elpojam un kukaiņu to sajūt.

2. Amonjaks

Foto – Unsplash

Jā, izrādās, viņiem patīk arī amonjaks aromāts, ko satur cilvēku sviedri. Amonjaks izdalās kā normāls vielmaiņas produkts, tāpēc tā koncentrācija arīdzan būs augstāka tieši tad, kad cilvēkam ir aktīva fiziska slodze. Atkal tas pats vecais stāsts – mēs sportojam, un odi mums kož. Mēs darām aktīvus darbus dārzā – odi mums kož. Tas pats attiecas uz pienskābi, kas pastiprināti izdalās fiziskas slodzes laikā.

Lasi vēl: Odus aizmirsu uz visiem laikiem: odi un punduri no šī līdzekļa burtiski mūk prom

3. Daži kosmētikas līdzekļi

Dažu veidu smaržas, dezodoranti un ķermeņa krēmi satur tādu aromātu, kas var pievilināt odus. Tie, galvenokārt, ir saldi, kādi ziedu vai augļu aromāti. Tāpēc, ja vien negribat, lai jums pastiprināti kož odi, vasarā ir vērts izvairīties no spēcīgi smaržojošas kosmētikas, īpaši, ja vakaru esat ieplānojuši pavadīt ārā.

4. Etanols

Interesanti, ka starp aromātiem, kas piesaista odus, ir arī etanols. Pētījumi liecina, ka lietojot grādīgos dzērienus, tā koncentrācija pieaug un izdalās kopā ar sviedriem, kas piesaista kukaiņus. Turklāt grādīgie arī paaugstina ķermeņa temperatūru, kas palielina oglekļa dioksīda izdalīšanos, kas atkal nozīmē, ka kukaiņi spietos ap mums biežāk.

5. Dabisks ķermeņa aromāts

Foto – Unsplash

Odi dod priekšroku vīriešiem un sievietēm, kuru organismā ir augsts trīs izplatītu dabisku savienojumu līmenis. Jaunajā pētījumā, kas publicēts žurnālā “Current Biology” un ko veicis Džona Hopkinsa universitātes profesora asistents, pētīts galvenais faktors, kāpēc daži cilvēki odu košanai ir pakļauti vairāk, nekā citi un atbilde ir – ķermeņa smarža. Izrādās, ka šo cilvēku organismā ir lielākā koncentrācijā trīs savienojumi, kas ļoti pievilina odus.

6. Kāda krāsa piesaista odus?

Plānojot odu atbaidīšanas stratēģiju, nedrīkst ignorēt, kādas krāsas piesaista kukaiņus. Kā izrādās, tiem ļoti simpatizē sarkanā, oranžā, melnā un zilganzaļā krāsa. Tāpēc vasaras laikā no šādas krāsas apģērba laikam būtu ieteicams izvairīties. Savukārt pret zaļu, violetu, zilu un balto krāsu, kukaiņu ir pilnīgi vienaldzīgi. Interese par krāsām ar siltiem toņiem, iespējams, ir saistīta ar to, ka cilvēka āda izstaro sarkanīgi oranžu gaismu.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment