Olivjē salātiem ir sena un interesanta vēsture. Tas tika nosaukts tā izveidotāja, šefpavāra Lūsēna Olivjē vārdā, kurš 1860. gadu sākumā Maskavā vadīja franču restorānu Ermitāža.
Laika gaitā salāti no restorāna salātiem kļuva par populāru ēdienu ikvienā mājā. Padomju laikos to īpaši bieži gatavoja Jaunajam gadam un citiem svētkiem.
Olivjē salātiem nevar un nevajadzētu būt vienai pastāvīgai receptei. Tieši tas padara tos lieliskus, jo katra saimniece pieliek savu odziņu.
Mēs jums piedāvājam Olivjē salātus pēc vecmāmiņas Olgas receptes. Ja vēlaties iegūt patiesi gardu Olivjē, netiecieties pēc vēsturiskas precizitātes, bet ievērojiet dažus pamatnoteikumus.
Pirmkārt, nelieciet tajā kartupeļus. Otrkārt, visus produktus sagriež smalki, ja iespējams, zirņu lielumā. Netaupiet uz olām un labi novārītiem burkāniem.
Sastāvdaļas
500 g liellopa gaļas
280 g konservētu zirņu
1/2 citrona
150 g burkāni
250 g marinēti gurķi
150 g svaigu gurķu
5 olas
150 g ābolu
150 g skābā krējuma
75 g majonēzes
10 g cukura
Pagatavošana
Gaļu novāra, noņem taukus un sagriež mazos kubiņos, zirņa lielumā. Burkānus novāra, nomizo un arī sasmalcina. Pēc tam smalki sakapājiet olas.
Marinētus gurķus nomizo, jo miza bieži ir pārāk cieta, sagriež mazos kubiņos. Dariet to pašu ar svaigiem gurķiem. Ļaujiet tiem notecēt, nepievienojiet salātiem slapjus. Šim nolūkam varat izmantot caurduri. Olivjē salāti ar svaigu gurķi būs daudz garšīgāki.
Paņemiet Antonovkas ābolu, nomizojiet un arī smalki sagrieziet. Apvienojiet gaļu, gurķus, zirņus, olas, ābolu. Pēc tam pagatavo mērci – tieši tā noteiks salātu garšu.
Izspiediet pus citrona sulu. Izņemiet sēklas. Pievienojiet 1 ēdamkaroti cukura un samaisiet, pagaršojot. Nepārsaldiniet. Kad citrons pārstāj būt skābs, līdzsvars tiek sasniegts. Sālīt nevajag, gurķi paveiks visu darbu.
Samaisiet salātus ar sagatavoto citrona mērci, un tad pievienojiet nedaudz majonēzi un krējuma, vēlreiz samaisiet. Rezultātā jūs iegūsiet gardus salātus, kas piepildīti ar lielisku garšas buķeti.