Omīte pastāstīja, ko gatavoja skolnieces padomju laikos darbmācības stundās. Ne visiem to saprast

Kad mana mamma uzzināja, kādas nodarbības notiek viņas mazmeitas darbmācības stundās, viņa tikai nolaidīgi pagrozīja galvu. Viņa teica, ka mūsdienu jaunatne šķiet neko nederīgu nenodarbojas un nekas nopietns no tās neiznāks.

Varētu domāt, kas slikts var būt saistīts ar šīm aplikācijām un plastmasas māksliniecisko apstrādi?

 

Tomēr mammai ir sava perspektīva uz šo jautājumu. Viņa uzskata, ka padomju laikos meitenes sāka mācīties gatavot garšīgas pusdienas jau septītajā klasē. Viņa jautā, kas tagad māca mūsdienu meitenēm gatavot ēdienu?

Es neatceros, ka mēs skolā būtu mācījušās gatavot ēdienu. Skolā bija nodarbības ar šujmašīnu un skolas izmēģinājumu lauciņš. Tomēr ēdienu gatavošanu man mācīja mamma un vecmāmiņa.

Ir patiešām pozitīvi, ka padomju laikos meitenes agrā vecumā mācījās gatavot ēdienu. Tas viņām noderēja pēc skolas beigšanas, un ģimenes dzīve vismaz šajā ziņā nebija grūta.

Ko meitenēm mācīja darbmācības stundās sešdesmitajos gados

Mamma ar izteiktu nostalģiju atceras savas darbmācības stundas skolā.

 

Viņa mācījās pēc grāmatas “Mājturība 5.-7.klasei”, kas iznāca 1963. gadā. No šī grāmatas meitenes iemācījās visu par mājsaimniecību, sākot no sīkumiem. Viņa iepazinās ar dažādu plīšu un citu sadzīves rīku izmantošanu.

 

Obligāti bija jāievēro ēdienu gatavošanā, bija obligāti jāapgūst. Tāpēc darbmācības stundās meitenes valkāja galvā lakatiņus un savāca matus. Rokām bija jabūt tīrām, un bija jāvalkā priekšautiņi ap vidukli.

Jaunās saimnieces mācījās arī, kā uzglabāt produktus un piemērotus apstrādes veidus. Šīs iemaņas ir noderīgas arī mūsdienu sievietēm.

 

Kādus ēdienus mācīja gatavot padomju skolniecēm

Olu un lociņu salāti

 

Vispirms bija jānovāra cietas olas, izmantojot grāmatā norādīto tehnoloģiju. Meitenes novārīja ūdeni un ielika tajā 3-4 olas. Tad ūdeni atkal uzvāra un vāra olas 7-10 minūtes. Kad olas bija gatavas, tās tika atdzesētas, sagrieztas kubiņos un iebērtas salātu traukā.

 

Kamēr olas vārījās, meitenes mazgāja un nosusināja lociņus. Pēc tam lociņi tika sagriezti un pievienoti olām. Salāti tika aizdarināti ar krējumu un etiķa mērci. Mamma vēl joprojām laiku pa laikam gatavo šādus salātus. Tie ir vienkārši un garšīgi!

Cepti kartupeļi

 

Tieši darbmācības stundās padomju laikā sievietes iemācījās gatavot vienus no visgaršīgākajiem ceptajiem kartupeļiem pasaulē. Kartupeļus nomizoja un sagrieza mazos gabaliņos. Tos iebēra sakarsētā eļļā un cepa uz lielas uguns. Kad kartupeļiem izveidojās garoziņa, uguni samazināja.

 

Lai kartupeļi nepiedegtu, tos ik pa brīdim apmaisīja. Sāli pievienoja tikai pašās beigās, lai tie neizjuktu. Svaigus zaļumus pievienoja šim ēdienam, padarot to garšīgāku un aromātiskāku.

 

Padomju laikā 5.-7. klašu skolnieces tika iemācītas daudzas ēdienu gatavošanas tehnoloģijas. Starp tām bija piena putras, plācenīši un pelmeņi, makaronu un putraimu ēdieni. Interesenti varēja iemācīties arī svaigu zivju apstrādi un rauga mīklas gatavošanu.

Jāatzīmē, ka zēniem un meitenēm padomju laikos mācīja dažādas lietas. Puikas apguva santehniku un atslēdznieku lietas, bet meitenes mācījās gatavot ēst un šūt.

 

Šādi bērnus jau no mazotnes ievadīja darba etosā un prasmēs attiecībā uz darba dalīšanu. Padomju laikā gatavot ēdienu gatavošana nebija ierobežota tikai meitenēm, kā varētu šķist. Slavenu pavāru vidū ir ļoti daudz pavāru – vīriešu!

 

 

 

 

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment