Šo populāro ēdienu gatavo Tuvajos Austrumos, un tas konkurē ar tikpat populāro humusu.
Tuvo Austrumu uzkoda babaganušs ir baklažānu krēms ar obligāti pievienotu ķiploku, citrona sulu un sezama tahini pastu. No tā pagatavo gardu mērci, kurā var mērcēt svaigus dārzeņus, tāpat kā humusā, vai uzziest to uz grauzdiņiem un maizes. Mēs jums atklāsim, kā pagatavot ļoti labu babaganušu.
Nepieciešamās sastāvdaļas babaganuša pagatavošanai
2 baklažāni
2 ēdamkarotes sezamu sēklu pasta tahini
2 ēdamkarotes olīveļļas
2 ķiploku daiviņas
3 ēdamkarotes citrona sulas
1 tējkarote kūpinātas paprikas
Sāls, malti melnie pipari pēc garšas
Babaganuša pagatavošanas gaita
Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 °C. Baklažānus nomazgā, nosusina, tad ietin folijā un cep 45-50 minūtes. Pēc noteiktā laika baklažānus izņem no cepeškrāsns, noņem foliju un atdzesē. Baklažānus var cept arī bez folijas, tāpat kā baklažānu ikrus.
No izceptajiem dārzeņiem noņem ādu, mīkstumu ievieto sietā un novieto virs bļodas. Atstāj uz 20 minūtēm, lai notecētu liekais šķidrums.
Baklažānu mīkstumu sajauc ar tahini, olīveļļu, citronu sulu un ķiplokiem. Pēc garšas pievienojiet sāli un maltus melnos piparus un sajauciet ar blenderi līdz viendabīgai masai. Pārvieto bļodā un pārkaisa ar kūpinātu papriku. Babaganušs ir gatavs pasniegšanai.
Ķiplokus var grauzdēt ar visu galviņu mizā kopā ar baklažāniem, pārgrieztus gareniski un apšļakstīt ar olīveļļu. Tad ķiploku garša babaganušā būs maigāka. Bet, ja ir vēlme pēc lielāka stipruma, tad var ķiplokus lietot neapceptu.