Šo ēdienu var pasniegt gan kā patstāvīgu, pilnvērtīgu maltīti, gan arī kā gardu un īpaši aromātisku piedevu pie dažādiem gaļas ēdieniem. Kartupeļi izdodas tik pārsteidzoši garda un kārdinoša rezultāta, ka gribas tos gatavot atkal un atkal, katru reizi gaidot to brīdi, kad virtuvē izplatīsies patīkamā smarža.
Esmu šos kartupeļus gatavojusi jau vairākkārt, un katru reizi cienājusi arī savus mājiniekus. Visi bez ilgas domāšanas vienbalsīgi atzina – sanācis tiešām izcili garšīgi.
Parasti ikdienā cenšos kartupeļus lietot pēc iespējas retāk, taču šoreiz nespēju pretoties vilinājumam un apēdu gandrīz dubultporciju, jo ēdiens izdevās tik sātīgs un neatvairāms, ka atteikties vienkārši nebija iespējams.
Kā pagatavot
Vispirms nepieciešams sagatavot kartupeļus – tos liek katlā ar viegli sālītu ūdeni un vāra līdz mīkstumam. Ja izmanto jaunās ražas kartupeļus, tad mizot tos nemaz nevajag, jo plānā miziņa ēdienam piešķir papildu garšu un tekstūru, taču, ja kartupeļi ir vecāki, tad tos labāk nomizot.
Pirms likšanas katlā katru bumbuļu sagriež – mazākos pietiek pārgriezt uz pusēm, bet lielākos vēl ērtākai gatavošanai sadala četrās daļās.
Tikmēr sagatavo sieru – der jebkurš cietais vai pusmīkstais siers. To sarīvē smalkās skaidiņās un vienmērīgi izlīdzina pa cepampapīru plānā, gludā kārtā, lai vēlāk izveidotos skaista, kraukšķīga garoziņa.
Atsevišķā bļodā izkausē sviestu, kam pievieno kaltētu ķiploku un šķipsniņu sāls. Šī sviesta un ķiploka kombinācija ēdienam piešķir īpašu aromātu un bagātīgu garšas noti.
Kad kartupeļi izvārīti līdz gatavībai, tos rūpīgi izkārto ar griezto pusi uz sagatavotā siera slāņa, bagātīgi pārsmērē ar aromātisko sviestu un liek cepeškrāsnī. Cep apmēram 20 minūtes 220 °C temperatūrā, līdz kartupeļi iegūst skaistu zeltaini brūnu toni un siers pārvēršas kraukšķīgā garoziņā.
Kad kartupeļi ir apbrūnināti un smaržīgi, tos uzmanīgi izņem no cepeškrāsns, ļauj nedaudz atdzist, un tikai tad noņem no cepampapīra, lai garoziņa saglabātos vesela.
Rezultāts ir pārsteidzošs – kartupeļi sanāk tik garda, maiga un vienlaikus kraukšķīga ēdiena veidolā, ka apstāties patiešām ir grūti. Sieram cepoties izveidojas gardi kraukšķīga garoziņa, bet sviests ar ķiploku piešķir neatkārtojamu aromātu un papildina katru kumosu ar viegli pikantu noti. Viss kopā veido tik saskaņotu un bagātīgu garšu, ka roka pati stiepjas pēc nākamā gabaliņa.
Ļoti iesaku izmēģināt šo recepti – esmu pārliecināta, ka arī jūsu ģimenē tā kļūs par vienu no iecienītākajiem ēdieniem un neliks vilties nevienam pie galda sēdošajam.