Pareiza mežrozīšu ievākšana un kaltēšana, lai iegūtu maksimumu labumu

Tiek uzskatīts, ka mežrozītes, kas bieži aug dārzos un mazdārziņos, ir vitamīnu un noderīgu mikroelementu avots. Tāpēc tās augļus bieži gatavo ziemai.

Tomēr ir noteikti “noteikumi”, kā vākt un žāvēt koši sarkanos augļus.

Mežrozīšu augļus vāc no nogatavošanās sākuma – tas ir, no jūlija beigām līdz oktobrim. Tiek uzskatīts, ka, ja atstāsiet krūmus pirms pirmajām salnām, augļi kļūs nedaudz mīksti.

Svarīgākais, kam jāpievērš uzmanība, novācot mežrozītes, ir augļu stāvoklis. Ieteicams izvēlēties tikai šādas ogas: Bez iespiedumiem vai plaisām, ar cietu mizu un tumši sarkanā krāsā.

Bojātas ogas jāizslēdz vai jāizmet, tās nedrīkst izmantot žāvēšanai.

Mežrozītes jānogriež pēc iespējas tuvāk augļa pamatnei, izmantojot šķēres vai nazi. Var arī uzmanīgi noplūkt ogas kopā ar kātiņu, lai nesabojātu augļus.

Kā žāvēt mežrozītes

Ir vairāki veidi, kā žāvēt mežrozīšu augļus. Tomēr sagatavošanās posms – vēlreiz pārskatīt augļus, izmest bojātos, nomazgāt un izžāvēt mežrozītes – būs kopīgs. Augļus ieteicams sākt žāvēt uzreiz pēc novākšanas.

Žāvēšana svaigā gaisā

Ja laika apstākļi to atļauj, mežrozīšu augļus var žāvēt uz balkona vai bēniņos. Telpai jābūt vēdināmai, un temperatūrai jābūt vismaz 20 grādu pēc Celsija. Turklāt augļi jāaizsargā no saules gaismas un kukaiņiem.

Mežrozīšu žāvēšana ilgst aptuveni mēnesi. Lai to izdarītu, mežrozīšu augļi jāizklāj vienā slānī uz paplātes, pirms tam to pārklājot ar papīru.

Katru dienu mežrozītes jāsakrata, lai tās vienmērīgi izžūtu. Kad no augļa var viegli atlauzt gabaliņu, mežrozīte ir pilnīgi sausa.

Žāvēšana cepeškrāsnī

Šim paņēmienam cepeškrāsns jāuzkarsē līdz 40-60 grādiem un tajā jāieliek cepamā paplāte ar mežrozītēm. Tās žāvē cepeškrāsnī 7-8 stundas (ja ne 10 stundas), periodiski apgriežot augļus.

Kad mežrozītes ir izžuvušas, jānogaida, līdz augļi atdziest, un pēc tam tās uz dažām dienām jāievieto kartona kastēs. Pēc tam mežrozītes var uzglabāt maisiņā vai traukā.

Kur uzglabāt mežrozītes

Lai nepieļautu mežrozīšu sēklu bojāšanos, žāvētus augļus labāk uzglabāt vietā un traukos, kur ir laba ventilācija. Piemēram, maisiņos vai traukos ar marli vāka vietā.

Žāvētas mežrozītes jāuzglabā tumšā vietā bez svešām smakām – tad augļi saglabās savu garšu un derīgās minerālvielas.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment