Pareiza stādu audzēšana – kādai jābūt augsnei, temperatūrai un apgaismojumam

Stādu veidošana mājās ir jautrs un atalgojošs process, kas ļauj nodrošināt sakņu dārzu ar veselīgiem augiem.

Tomēr šī uzdevuma veiksme ir atkarīga no pareizas augsnes izvēles, atbilstošas ​​temperatūras uzturēšanas un apgaismojuma organizēšanas.

Kādu augsni izvēlēties stādiem

Veiksmīgas stādu audzēšanas pamats ir kvalitatīva un pareizi sagatavota augsne. Vislabāk ir izvēlēties vieglu, irdenu substrātu, kas labi laiž cauri gaisu un ūdeni. Jau gatavie stādu augsnes maisījumi, kas ir pieejami veikalos, parasti satur optimālu barības vielu līdzsvaru.

Ja augsni sagatavojat pats, samaisiet dārza zemi, kūdru un smiltis proporcijā 2:1:1. Pirms lietošanas maisījumu noteikti dezinficē – piemēram, kalcinējot cepeškrāsnī vai apstrādājot ar kālija permanganāta šķīdumu.

Neaizmirstiet par drenāžu: stādu konteineru apakšā novietojiet smalka keramzīta vai grants slāni.

Ideāla temperatūra augšanai

Temperatūrai ir galvenā loma jaunu augu attīstībā. Sēklu dīgšanas stadijā optimālā temperatūra ir 22-25°C. Pēc dīgšanas tā jāsamazina līdz 18-20°C dienā un 14-16°C naktī, lai stādi neizstieptos.

Dienas un nakts temperatūras atšķirība veicina augu nostiprināšanos un to sakņu sistēmas attīstību. Izvairieties no caurvēja un pēkšņām temperatūras izmaiņām, jo ​​tas var sabojāt smalkos asnus. Ja jums ir aukstas palodzes, izmantojiet īpašus apsildes paklājiņus, lai uzturētu siltumu.

Kā nodrošināt pietiekamu apgaismojumu

Gaisma ir vēl viens svarīgs faktors veselīgu stādu audzēšanai. Ziemas-pavasara periodā dabiskā apgaismojuma parasti nepietiek, tāpēc ir nepieciešams organizēt papildu apgaismojumu. Izmantojiet LED fitolampas, kas nodrošina fotosintēzei nepieciešamo gaismas spektru.

Novietojiet lampas 20-30 cm attālumā no augiem, regulējot augstumu atkarībā no to augšanas. Optimālais apgaismojuma ilgums ir 12-14 stundas dienā. Tāpat ir svarīgi regulāri pagriezt traukus ar stādiem, lai augi augtu vienmērīgi un neliecas pret gaismas avotu.

Turpinājumu lasiet nākamajā lapā!

Leave a Comment