Tas var šķist neiespējami, bet jāņogu un upeņu krūmus, kas gadiem ilgi nesuši sliktu ražu, var pārvērst par bagātīgiem ogu avotiem.
Viss ir atkarīgs no aprīļa atzarošanas, ko 90 % dārzkopju veic nepareizi. Noslēpums ir nevis tajā, cik daudz zaru jānovāc, bet gan kurus. Jāņogas un arī upenes ražo augļus uz 2-3 gadus veciem dzinumiem. Vecie zari (4+ gadi) tikai sabiezina krūmu, bet jaunie atņem barības vielas.
Bet kā tos atšķirt un nekaitēt augam? Sāciet ar apskati. Noņemiet visus tumši brūnas krāsas zarus ar saplaisājušu mizu – tie ir veci dzinumi, kas vairs nedos ogas.
Tad izgrieziet plānus, izliektus un krūma iekšpusē augošus zarus – tie rada ēnu un traucē vēdināšanai. Atstājiet 5-7 dažāda vecuma spēcīgus dzinumus: 2-3 jaunus (gaiši pelēki) un 3-4 divgadīgus (brūni ar gludu mizu).
Pēc apgriešanas apstrādājiet griezumus ar dārza krāsu, lai novērstu invadēšanos. Nākamais solis ir nogriezt atlikušo zaru galotnes 10-15 cm augstumā.
Tas pamodinās miega pumpurus un piespiedīs jāņogas un upenes sazaroties, veidojot jaunus augļu krūmus. Taču nepārspīlējiet – ja nogriezīsiet vairāk nekā trešdaļu garuma, augs tērēs enerģiju atjaunošanai, nevis ražas novākšanai.
Nedēļu pēc apgriešanas krūmus barojiet ar superfosfāta (40 g uz 10 litriem ūdens) un pelnu šķīdumu (1 glāze uz krūmu). Fosfors stiprinās saknes, bet kālijs palielinās ogu cukura saturu.
Galvenā kļūda ir apgriešana “uz gredzena”. Nogrieziet zarus tuvu stumbram. Atstājiet celmus 2-3 cm augstumā, lai nesabojātu miera stāvoklī esošos pumpurus pie pamatnes.
Vēl viena nianse – upenes, sarkanās un baltās jāņogas apgriež atšķirīgi. Upenēm ir jauni dzinumi, tāpēc tās var radikāli atjaunot. Sarkanās un baltās jāņogas veidojas uz 3-4 gadus veciem zariem – tās apgriež minimāli, atdalot tikai acīmredzami vecus un slimus zarus.
Ērces, odi, skudras un mušas no šī auga baidās kā no uguns: iestādiet to savā dārzā
Jau jūnijā jūs pamanīsiet, ka krūmi ir kļuvuši biezāki, un olīvkoku ir 2 reizes vairāk. Līdz ražas novākšanas laikam zari saliecas zem ķekaru svara, un ogas priecēs ar savu lielumu un saldumu.