Pārstāj glabāt banānus augļu traukā, jo tie paliek svaigi daudz daudz ilgāk ar vienu pavisam parastu virtuves lietu

Banāni bieži kļūst brūni jau pāris dienu laikā, taču ar pareizu glabāšanu šo procesu var viegli palēnināt.

Banāni ļoti bieži pārgatavojas ātrāk, nekā mēs paspējam tos apēst. Pat tad, ja tos nopērk nedaudz zaļus, jau pēc pāris dienām tie var kļūt brūni, mīksti un pārlieku saldi. Tas parasti notiek tāpēc, ka banāni tiek glabāti nepareizi — augļu traukā kopā ar citiem augļiem, kas paātrina to nogatavošanos.

Ziemā un apkures sezonā šī problēma kļūst vēl pamanāmāka, jo siltums padara banānus vēl jutīgākus. Par laimi, ir ļoti vienkāršs risinājums, kas palīdz banāniem saglabāties svaigiem daudz ilgāk. Nepieciešama tikai viena parasta virtuves lieta, kas parasti jau ir mājās.

Kāpēc banāni sabojājas tik ātri?

Banāni sabojājas tik ātri tāpēc, ka tie izdala etilēna gāzi — dabīgu vielu, kas paātrina augļu nogatavošanos. Ja šī gāze uzkrājas gaisā, banāni kļūst mīksti un brūni daudz ātrāk, īpaši tad, ja tie stāv kopā ar citiem etilēnu izdalošiem augļiem, piemēram, āboliem, bumbieriem vai avokado. Glabājot banānus augļu traukā, nogatavošanās process notiek vēl straujāk, tāpēc tie pāris dienu laikā zaudē svaigumu.

Vienkāršā metode

Eksperti skaidro, ka banāni saglabājas svaigi daudz ilgāk, ja katra augļa kātiņu cieši ietīt alumīnija folijā. Tas darbojas tāpēc, ka etilēna gāze — viela, kas paātrina nogatavošanos — izdalās tieši no kātiņa, un folija neļauj tai tik ātri izplūst. Tādējādi nogatavošanās process kļūst lēnāks, un banāni paliek stingri un dzelteni krietni ilgāku laiku. Šī metode ir ļoti vienkārša, droša un neprasa nekādus īpašus līdzekļus.

VIDEO:

Kā pareizi sagatavot banānus glabāšanai

1. Atdaliet banānus pa vienam
Banāni nogatavojas ātrāk, ja tie paliek kopā ķekarā.

2. Ietiniet tikai kātiņu, nevis visu banānu
Ja ietīsi visu banānu, tajā uzkrāsies mitrums, kas var veicināt bojāšanos.

3. Glabājiet banānus atsevišķi no citiem augļiem
Lieciet tos uz virtuves letes ēnainā vietā, prom no āboliem, avokado un bumbieriem.

4. Neturiet banānus siltumā
Izvairieties no glabāšanas pie plīts, radiatoriem vai loga, kur spīd saule.

5. Var izmantot arī banānu iekaramo turētāju
Tas uzlabo gaisa cirkulāciju ap banāniem un palīdz tiem saglabāties svaigiem.

Papildu padomi ilgākam svaigumam

Papildu svaigumam noder arī daži vienkārši paņēmieni: ja banāns sāk kļūt plankumains, to var ielikt ledusskapī — miza kļūs tumšāka, bet pats auglis paliks labs un stingrs. Ja banāni jau ir pārāk nogatavojušies, tos var sasaldēt un vēlāk izmantot kokteiļiem vai cepšanai. Savukārt pārgatavojušos banānu kātiņu ir labi nogriezt, lai tas nepaātrina pārējo banānu nogatavošanos.

Secinājums

Banāni bojājas tik ātri galvenokārt tāpēc, ka tie izdala daudz etilēna gāzes un ir ļoti jutīgi pret citiem augļiem. Viens vienkāršs risinājums — ietīt kātiņu alumīnija folijā — palīdz saglabāt banānus svaigus ievērojami ilgāk. Metode ir ātra, lēta un darbojas gandrīz ikvienā mājā.

Ja šis raksts jums noderēja, padalieties ar to ar draugiem, lai arī viņi zinātu, kā banānus saglabāt svaigus ilgāk.