Pārstāj vārīt kāpostus, jo tie sanāk daudz garšīgāki, ja tos pagatavo ar vienu vienkāršu virtuves sastāvdaļu

Vārīti kāposti bieži ir bez izteiktas garšas, taču, mainot gatavošanas veidu un pievienojot vienu vienkāršu sastāvdaļu, tie kļūst aromātiski un patiesi garšīgi.

Daudzās mājās kāposti joprojām tiek gatavoti vienkārši — iemesti katlā ar ūdeni un izvārīti. Šī metode ir pazīstama un ātra, taču rezultāts nereti ir diezgan blāvs: mīksti, ūdeņaini kāposti ar vāju garšu. Lai arī cik daudz sāls vai piparu pievienotu, kaut kas vienmēr pietrūkst.

Taču izrādās, ka kāposti var būt pavisam citādi — aromātiski, maigi, ar vieglu saldumu un pat nedaudz kraukšķīgi. Viss, kas jādara, ir mainīt gatavošanas veidu un izmantot vienu pavisam vienkāršu virtuves sastāvdaļu, par kuru daudzi pat neiedomājas.

Kāpēc vārīšana nav labākā izvēle

Vārot kāpostus, liela daļa to garšas nonāk ūdenī. Lapas kļūst pārāk mīkstas, bet dabīgais saldums un aromāts pazūd. Rezultātā paliek tikai tekstūra, bet garša ir jāglābj ar piedevām vai mērci.

Savukārt cepot vai sautējot pannā, kāposti saglabā savu raksturu. Tie pamazām mīkstinās, bet vienlaikus viegli apbrūnē, iegūstot patīkamu, nedaudz karameli atgādinošu garšu. Tieši šeit slēpjas atšķirība.

Restorāna cienīgi salāti “Napoleons”, kurus gatavoju uzreiz vairāk: uz svētku galda ir daudz kā cita, bet viesi ēd tikai šo

VIDEO:

Vienkāršā sastāvdaļa, kas visu maina

Noslēpums ir ābolu etiķis. Neliels daudzums, pievienots pašās gatavošanas beigās, spēj pilnībā mainīt kāpostu garšu. Etiķis piešķir vieglu skābumu, kas izceļ dārzeņa dabīgo saldumu un padara ēdienu svaigāku un izteiksmīgāku.

Svarīgi — etiķi nevajag pievienot sākumā. Vislabāk to iemaisīt tad, kad kāposti jau ir kļuvuši mīksti un viegli apbrūnējuši. Tad garšas sabalansējas vislabāk.

Kā pagatavot gardus kāpostus pannā

Vajadzīgs pavisam maz: baltais vai zaļais kāposts, nedaudz olīveļļas, neliels gabaliņš sviesta, sāls, pipari un ābolu etiķis.

Kāpostu sagriež plānās strēmelēs. Pannā uzkarsē eļļu kopā ar sviestu, pievieno kāpostus, apkaisa ar sāli un pipariem. Cep uz vidējas uguns 10–15 minūtes, ik pa laikam apmaisot. Nav jāmaisa nepārtraukti — ļaujot kāpostiem brīdi pastāvēt, tie skaisti apbrūnē.

Kad kāposti ir mīksti un viegli zeltaini, pannu noņem no uguns un pievieno nelielu daudzumu ābolu etiķa. Apmaisa un nogaršo. Ja vēlas izteiktāku garšu, var pievienot vēl pāris pilienus.

Vienkāršs ēdiens, pie kura gribas atgriezties

Šādi pagatavoti kāposti ir piemēroti gan ikdienas maltītei, gan svētku galdam. Tie lieliski sader ar gaļu, kartupeļiem vai var būt arī patstāvīgs ēdiens. Turklāt to pagatavošana aizņem maz laika un neprasa sarežģītas prasmes. Dažkārt pietiek ar vienu nelielu izmaiņu, lai pazīstams produkts atklātos pavisam citā gaismā. Ja kāposti līdz šim šķituši garlaicīgi, iespējams, vienkārši ir pienācis laiks tos nevārīt, bet pagatavot citādi — ar vienu pavisam vienkāršu virtuves sastāvdaļu.