Pārsteidzošais deserts no 80.tajiem gadiem “gogel mogel”- kā to pareizi pagatavot

Gogel-mogel ir deserts, kas līdzīgs itāļu zabaglione vai amerikāņu olu punčam (egg nog). Tas bija īpaši populārs astoņdesmitajos un deviņdesmitajos, kad dažādas saldās uzkodas nebija tik viegli pieejamas

Tas kalpoja kā lielisks veids, kā apmierināt kāri pēc saldumiem. Gogel-mogel izcelsme. Šī deserta saknes, iespējams, meklējamas 17. gadsimtā. Tā nosaukums varētu būt radies no vācu vārdiem “kugel” (bumba, vārpsta) un “mogeln” (griezt, šahs). Polijā šo nosaukumu pārņēma no jidiša valodas, kur tas skan ļoti līdzīgi.

Šis deserts ir cieši saistīts ar ebreju kultūru – Centrāleiropā dzīvojošie ebreji to gatavoja sabata mielastam. Tolaik bija pieņemts lietot saldo sīrupu, lai sagatavotos dziedāšanas stundām, un šī uzkoda palīdzēja mazināt aizsmakumu..

Gogel-mogel atkal ieguva popularitāti laikā, kad veikalos trūka dažādu pārtikas produktu, šo vienkāršo, bet gardo saldo krēmu pasniedza bērniem kā našķi. Tā pagatavošanai bija nepieciešamas tikai divas sastāvdaļas, kuras parasti varēja atrast jebkurā mājsaimniecībā, tāpēc tas kļuva par lētu un pieejamu šokolādes aizstājēju. Daudzi poļi joprojām ar siltumu atceras, kā viņu mātes vai vecmāmiņas gatavoja šo desertu.

Tajos laikos bērni nepacietīgi gaidīja, kad māte to pagatavos. Mūsdienās gan šo gardumu bauda retāk, jo tas jau ir aizmirsts deserts. Tradicionāli gogel-mogel gatavo no divām sastāvdaļām – svaigiem olu dzeltenumiem un cukura vai medus. Daudzi cilvēki mūsdienās izvairās no tā pagatavošanas, baidoties no salmonellas. Tomēr, ja olas pirms lietošanas tiek rūpīgi nomazgātas, risks ir minimāls.

Pateicoties cukuram, gogel-mogel nodrošina ātru enerģijas pieplūdumu, taču tā kaloriju dēļ to nevajadzētu lietot pārmērīgi. Tā vieglā, gaisīgā konsistence padara to viegli sagremojamu, un olu dzeltenumi piešķir vērtīgas olbaltumvielas, kas palīdz muskuļu veidošanai un organisma atjaunošanai. Turklāt olas ir bagātas ar veselīgajām nepiesātinātajām taukskābēm. Olu dzeltenumos esošais lecitīns palīdz noārdīt taukus un holesterīnu. Turklāt deserts nodrošina organismu ar dzelzi un fosforu, kas ir būtiski asinsrites un kaulu sistēmas veselībai.

Sastāvdaļas: 2 olu dzeltenumi, 3 tējkarotes cukura (vai medus)

Pagatavošana: Atdala olu dzeltenumus no baltumiem. (Baltumus var saglabāt citām receptēm, piemēram, bezē cepumiem.)
Liek dzeltenumus bļodā un pievieno cukuru vai medu. Ar karoti vai mikseri puto, līdz masa kļūst gaiša un gaisīga. Jo ilgāk putosi, jo vieglāka un krēmīgāka būs tekstūra.

Gogel-mogel variācijas

Lai gan mūsdienās gogel-mogel nav tik populārs kā agrāk, tas joprojām ir vienkāršs un garšīgs deserts, ko var viegli pagatavot. Pamat recepte paredz sajaukt divus olu dzeltenumus ar trim tējkarotēm cukura, taču ir arī daudz dažādu variāciju. Cukuru var aizstāt ar medu, stēviju vai eritritolu. Deserta garšu var bagātināt ar vaniļas pupiņām, kakao, maltu kafiju, kanēli vai pat citrusaugļu sulu, kas piešķir svaigumu un papildina garšas nianses.

Lasi vēl: 2025. gada 14. marts — Mēness aptumsums — pilnmēness, aptumsuma koridora sākums un svarīgs liktenīgs punkts ikviena cilvēka dzīvē

Lai deserts būtu vēl greznāks, to var pārkaisīt ar šokolādes skaidiņām, mandeļu pārslām, sasmalcinātiem riekstiem vai rozīnēm. Tāpat to var dekorēt ar putukrējumu un šokolādes glazūru, padarot to vēl sātīgāku.

Pieaugušajiem paredzētā versijā krēmam var pievienot dažus pilienus stiprinātā dzēriena vai pārliet to ar sīrupu, piešķirot desertam izsmalcinātu garšu. Gogel-mogel ir ne tikai gards, bet arī veselīgs un daudzpusīgs deserts, kas ar dažādām variācijām spēj pielāgoties katra gaumei. To vajadzētu nogaršot arī jaunajai paaudzei. Lai labi garšo!