“Pārtaisīt” viegli, “atgriezt atpakaļ” grūti – pasaulē pieaudzis dzimuma maiņas atsaukšanas operāciju skaits

Serbijas vadošais dzimuma maiņas ārsts skaidro un vispasaules transseksuālisma ķirurģiskās ārstniecības tīkla speciālisti piekrīt, ka krasi pieaudzis to cilvēku skaits, kuri vēlas veikt dzimuma maiņas atsaukšanas operācijas.

Belgradā strādājošais urologs, Dr. Miroslavs Djordjevičs, pēdējo 10 gadu laikā pieņēmis pacientus no dažādām pasaules valstīm. Viņa klīnika, kas atrodas Serbijas galvaspilsētā, kļuvusi par īstu paradīzi transseksuāliem pacientiem. Tomēr tagad Dr. Djordjevičs atklājis, ka novērots to pacientu pieaugums, kuri meklē veidus kā atsaukt iepriekš veikto dzimuma maiņas operāciju.

Viņš brīdina, ka lielākā daļa cilvēku, kas vēlas veikt dzimuma maiņas atsaukšanu pirms dzimuma maiņas operācijas nav saņēmuši pietiekamu psiholoģisko palīdzību un skrīningu – tāpat viņš lūdz mediķus nekritizēt pacientus, kuri vēlāk mainījuši savas domas. “Dzimuma maiņas atsaukšanas operācijas un nožēla par dzimuma maiņas veikšanu šobrīd ir viens no karstākajiem tematiem. Mums noteikti vajadzētu atbalstīt padziļinātu pētījumu veikšanu šajā jomā,” Dr. Djordjevičs atklāj “The Telegraph” žurnālistiem.

Dr. Djordjevičs, kas lielāko daļu sava laika pavada atrodoties Serbijā un Ņujorkas “Mount Sinai” slimnīcā, paskaidro, ka pēdējo piecu gadu laikā Belgradā esošājā klīnikā ir veicis nu jau septiņas dzimuma maiņas atsaukšanas operācijas. Astoņas šādas operācijas tagad ir konsultāciju stadijā. Lielākā daļa pacientu vēlas atgūt vīrišķās ģenitālijas, tāda operācija ir ārkārtīgi sarežģīta un izmaksā aptuveni 20 000 ASV dolāru. Apdrošināšanas aģentūras arvien biežāk piedāvā segt operāciju izmaksas cilvēkiem ar dzimuma dismorfiju – nesavienojamību starp cilvēka sajūtām un anatomiskajām īpašībām.

ASV Plastisko Ķirurgu savienība pirmajā atskaišu ievākšanas gadā secināja, ka par 20% palielinājies pacientiem veikto vaginoplastiju, falloplastiju un konturēšanu skaits. Par spīti tam Dr. Djordjevičs brīdina, ka lai arī medicīnas darbinieki sāk pieņemt šāda veida operācijas un uzskatīt tās par normālām, pret dzimuma maiņas atsaukšanas operācijām joprojām saglabājušies aizspriedumi.

2016. gadā veiktas aptuveni 3200 dzimuma maiņas operācijas, kas palīdzētu transseksuālām personām justies labāk savā ķermenī. Šajā nozarē strādājošie ķirurgi apgalvo, ka patiesībā šis skaitlis ir vismaz trīs reizes lielāks, jo ne visas slimnīcas izvēlas dokumentēt šāda veida operācijas.

Lasi vēl: Kā ar seksu nodarbojas transeksuālas sievietes? Atklāti par dzimumdzīvi pēc operācijas.

Avots: dailymail.co.uk

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment