Frī kartupeļi varētu būt viens no vienkāršākajiem našķiem, ko pagatavot, taču panākt, lai tie būtu ideāli kraukšķīgi no ārpuses un mīksti no iekšpuses, nemaz nav tik vienkārši, kā izklausās
Daudzi mājas pavāri sastopas ar šo uzdevumu, jo viņi neizņem pietiekami daudz dabīgās cietes, kas atrodas kartupeļos. Tomēr šī soļa apgūšana ir galvenais, lai panāktu to ideālo līdzsvaru starp kraukšķīgumu un maigumu.
Kad zināt pareizo tehniku, pagatavot kraukšķīgus frī, kas lieliski piestāv jebkurai maltītei — vai spēj izcelties paši par sevi kā neatvairāma uzkoda — ir pavisam vienkārši. Turklāt frī ir patiešām universāli, jo spēj papildināt bezgalīgi daudz ēdienu variāciju. Saskaņā ar Nacionālā Statistikas institūta (INE) datiem frī patēriņš laika posmā no 2013. līdz 2023. gadam ir pieaudzis par 150%, pierādot, cik ļoti iemīļoti tie ir kļuvuši. Viens mazāk zināms noslēpums kraukšķīgu frī pagatavošanā? Cepamās sodas pievienošana.
Kā padarīt frī kraukšķīgākus
Pārtikas mikrobiologs Manuels Manzano, PhD, dalās ar saviem profesionālajiem padomiem populārā YouTube video par to, kā pagatavot kraukšķīgākus frī. Viņa pirmais un vissvarīgākais solis ir kartupeļu rūpīga mazgāšana. Šī vienkāršā darbība noņem lieko cieti, kas novērš frī kļūšanu mīkstiem un ķepīgiem. “Tas ir būtiski,” viņš uzsver, paskaidrojot, ka auksta ūdens izmantošana palīdz efektīvi izskalot cieti, nesākot gatavošanas procesu priekšlaikus.
Pēc tam Manzano iesaka uzvārīt aptuveni 1,9 litrus ūdens un pievienot divas ēdamkarotes cepamās sodas. “Mēs šeit cenšamies sārmināt ūdeni, paaugstinot tā pH līmeni,” viņš saka. Šis process sniedzas tālāk par vienkāršu cietes noņemšanu — tas arī palīdz izšķīdināt kartupeļos esošo pektīnu. Rezultāts? Frī, kuriem pēc pagatavošanas ir kraukšķīga ārējā kārtiņa, bet iekšpusē tie paliek krēmīgi un mīksti.
Kartupeļi šajā cepamās sodas ūdenī jāvāra tikai apmēram astoņas līdz desmit minūtes. Pēc vārīšanas tos atdzesē un nosusina, lai tie atbrīvotos no liekā mitruma. Šis solis neļauj frī kļūt ķepīgiem cepšanas laikā.
Ideālā cepšanas temperatūra
Vēl viens svarīgs aspekts, ko uzsver Manzano, ir eļļas temperatūra. Viņš iesaka uzkarsēt eļļu līdz 120°C, kas ir pietiekami, lai frī kļūtu kraukšķīgi, bet eļļa nesāktu dūmot. Uzturot eļļu zem tās dūmošanas punkta, saglabājas garša un tiek radīta tā īpašā kraukšķīgā garoziņa, ko visi vēlas.
Kad pirmo reizi izmēģināju šo metodi, tas pilnībā mainīja manu pieeju frī gatavošanai. Tā man iemācīja, ka pat vienkāršākajam ēdienam nepieciešama rūpīga uzmanība tehnikai un ka mazas nianses, piemēram, mazgāšana un sārmināšana, var dot milzīgu rezultātu. Ja jūs jebkad esat vīlušies mīkstos, taukainos frī, šis triks varētu kļūt par jūsu jauno virtuves noslēpumu.
Kāpēc cietes noņemšana ir svarīga
Jūs varētu brīnīties — kāpēc ciete frī gatavošanā ir tik nozīmīga? Kartupeļi dabiski satur daudz cietes, un, ja tā netiek noņemta vai pienācīgi apstrādāta, frī var sanākt lipīgi un mīksti. Mazgājot un īslaicīgi vārot kartupeļus cepamās sodas ūdenī, tiek samazināts liekais cietes daudzums, nezaudējot kartupeļa nepieciešamo struktūru.
Sadalot šo cietes slāni un paaugstinot pH, jūs sagatavojat kartupeļus vēlamās tekstūras iegūšanai. Tas ir mazliet kā dot frī priekšrocību pirms cepšanas — tie var kļūt lieliski kraukšķīgi no ārpuses, vienlaikus saglabājot maigumu iekšpusē. Bez šī soļa frī bieži sanāk taukaini un pliekani — bēdīgs liktenis tik klasiskam komforta ēdienam.
Padomi frī pagatavošanai mājās
Šeit ir vēl daži padomi, kā panākt ideāli kraukšķīgus frī mājās:
– Vienmēr izmantojiet cieti saturošas kartupeļu šķirnes, piemēram, “Russet”.
– Grieziet frī vienāda izmēra gabaliņos, lai tie gatavotos vienmērīgi.
– Nepārblīvējiet cepamo pannu — frī nepieciešama vieta, lai kļūtu kraukšķīgi.
– Pirms cepšanas rūpīgi nosusiniet frī, lai izvairītos no eļļas šļakatām.
– Ja vēlaties, frī var cept divreiz: vispirms zemākā temperatūrā, lai tie izceptos cauri, un pēc tam augstākā, lai panāktu kraukšķīgumu.
Lasi vēl: Izcilākā dizainera Armani stāsts ir beidzies – kam viņš atstājis savu milzīgo mantojumu
Kraukšķīgi frī ir vairāk nekā tikai piedeva – tie ir īsts baudījums, ja pagatavoti ar mīlestību un pacietību Frī skaistums slēpjas tajā, ka, kad tehniku esat apguvuši, tie ir ļoti pielāgojami. Jūs varat tos garšot ar garšaugiem, mērcēt dažādās mērcēs vai baudīt tos vienkārši, bet perfekti kraukšķīgus.
Tagad, kad zini šo nelielo noslēpumu, atliek tikai paņemt kartupeļus un izmēģināt pats. Varbūt jau šovakar virtuvē taps visgardākie frī Ko jūs domājat? Vai esat kādreiz mēģinājuši pievienot cepamo sodu vai nomazgāt kartupeļus pirms cepšanas? Vai tas deva rezultātu? Dalieties ar savām pieredzēm un iecienītākajiem frī trikiem zemāk! Turpināsim sarunu kraukšķīgi sildošā noskaņā.