Jūs droši vien esat redzējuši, ka jūsu kaimiņi savās dārza dobēs ienes melnu drupanu masu, un pēc nedēļas viņa gurķi burtiski piedzīvo ekstremālās pārvērtības, un ievērojami pieaug garumā un apmēros.
Noslēpums nav dārgos preparātos, bet gan tajā, kā viņi gatavo kompostu. Lielākā daļa dārzniek vienkārši iemet komposta zāli un atkritumus komposta kaudzē, cerot uz lielisku rezultāt. Bet, lai iegūtu “melno zeltu”, jums ir jārada ideāli apstākļi mikroorganismiem.
Sāciet ar pamatiem – zari un kartons nodrošinās gaisu, bez kura komposts saskābs. Pēc tam izklājiet zaļo atkritumu (pļauta zāle, dārzeņu atliekas) un brūno atkritumu (zāģskaidas, sausas lapas) slāņus. Attiecībai jābūt 1:3 – pārāk daudz slāpekļa pārvērtīs kaudzi par smirdīgu purvu.
Pievieno “paātrinātāju” – glāzi cukura, kas izšķīdināts siltā ūdenī ar raugu, lej uz kaudzes un pārklāj ar plēvi. Pēc divām dienām baktērijas sāks aktīvi vairoties, un temperatūra iekšpusē paaugstināsies līdz 60 grādiem pēc Celsija – tas iznīcinās nezāļu sēklas un kaitēkļu kāpurus.
Bet pats galvenais ir regulāri maisīt kompostu ar dārza dakšu, lai tas piesātinātu ar skābekli. Ja kaudze sāk smaržot gluži kā zeme pēc lietus, jūs esat uz pareizā ceļa un komposta kaudzē notiek vajadzīgais process.
Un, ja pievienosiet kompostam sasmalcinātas olu čaumalas un kafijas biezumus, mēslojums tiks bagātināts ar kalciju un magniju. Stādīšanas laikā pievienojiet gatavo kompostu iedobēs vai atšķaidiet ar ūdeni (attiecība 1:10) un lietojiet kā šķidro mēslojum.
Vai rodas jautājums, kāds būs rezultāts? Augi augs kā negudri, un raža būs ne tikai bagātīga, bet arī garšas ziņā nevainojama, jo jūsu sagatavotajā mēslojumā praktiski nebūs nekādu ķimikāliju.