Pavāru noslēpumi: kā sagriezt sīpolus un neraudāt – 5 pārbaudītas metodes

Kad griežam sīpolus, mums acīs sariešas asaras. Tas nav tāpēc, ka mums būtu žēl šā dārzeņa, bet vienkārši tāpēc, ka šādi darbojas tā “aizsardzības” mehānisms.

Viela, ko sauc par sēra dioksīdu, izdalās un reaģē ar šķidrumu uz acs virsmas, veidojot sērskābi. Tieši tā patiesībā kairina mūsu acis, izraisot asarošanu. Bet kā no tā izvairīties?

Izmanto brilles

Izvairīties no asarām, veicot sīpolus sasmalcināšanu, ir vienkārši – pietiek ar to, ka acis tiek aizsargātas no sīpolu izdalītā sēra dioksīda. To ir viegli izdarīt, izmantojot virtuves brilles, kas paredzētas darbam ar sīpoliem.

Ja tev to nav, derēs jebkuras citas aizsargbrilles, kas cieši pieguļ sejai, piemēram, peldēšanas brilles. Tiem, kas lieto kontaktlēcas, brilles nebūs vajadzīgas.

Labi uzasini nazi

Ass asmenis rada mazāku bojājumu šūnām, kas samazina acis kairinošo vielu izdalīšanos.

Turklāt ar asu nazi ir vieglāk strādāt, kas paātrina procesu un samazina kontakta laiku ar kairinošo vielu.

Atdzesē sīpolus

Ķīmiskās reakcijas palēninās (bet neizzūd pilnībā!) zemā temperatūrā. Šo principu var izmantot, lai novērstu asarošanu, veicot sīpolu sasmalcināšanu.

Pirms gatavošanas sīpolus ievieto ledusskapī apmēram uz pusstundu. Alternatīvs risinājums ir ievietot tos aukstā ūdenī tikpat ilgu laiku.

Sagriez sīpolus ūdenī

Lai gan šī metode palīdz izvairīties no asarām, citādi tā ir ļoti neērta. Ūdens traucē griešanai, padarot to mazāk akurātu.

Krāna ūdens izmantošana var pat sarežģīt uzdevumu, jo ūdens kustība traucēs griešanai. Arī naža mitrināšana aukstā ūdenī tikai īslaicīgi samazinās sēra dioksīda izdalīšanos.

Ieslēdz ventilatoru vai tvaika nosūcēju

Sasmalcinot sīpolus, izmanto ventilatoru vai tvaika nosūcēju. Metodes būtība ir likvidēt asaras izraisošos savienojumus, pirms tie nonāk acīs.

Var ieslēgt ventilatoru atbilstošā pozīcijā, atvērt logus, lai radītu caurvēju, vai griezt sīpolus, vienlaicīgi darbinot tvaika nosūcēju.

Ja tev noderēja šie padomi, atzīmē rakstu ar “patīk” un dalies ar to sociālajos tīklos. Laipni aicināts sniegt arī savus komentārus!

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment