Pēc 25 gadiem vecmāmiņa atklāja man viņas slaveno ‘Aisberga’ salātu slepeno sastāvdaļu…

Pagatavot kaut ko ļoti garšīgu būs vienkārši, ja pa rokai būs ideāla recepte. Grūtības var sagādāt izvēlēties – ko pagatavot. Lūk, ideāla maltīte, kas pārsteigs ikvienu gardēdi!  

Savā 86. gadu dzimšanas dienā vecmāmiņa nolēma pagatavot ‘Aisberga’ salātus… Ar nepacietību gaidījām, kad būs iespēja pacienāties ar maltīti. Tas arī bija brīdis, kad nolēmu atkārtoti palūgt vecmāmiņai atklāt viņas noslēpumu – kā pareizi pagatavot tik burvīgus salātus. Un zināt kas? Līdz šim tas man nebija izdevies. Un negaidīti pēc 25 gadiem – viņa to izdarīja šajā svinīgajā dienā, mielasta pasniegšanās brīdī…

Vai šāda maltīte ir pagatavojama ātri? Tas neaizņems vairāk kā 30 minūtes laika.

 

Interesanti fakti

Aisberga salāti ir radīti ASV 20. gadsimta sākumā. To nosaukums cēlies no tā, ka tie tika transportēti uz tirgiem uz ledus, lai saglabātu svaigumu, līdzīgi kā aisbergi.

Aisberga salāti ir salātu šķirne, kas pazīstama ar savu kraukšķīgo tekstūru un maigā garša. Tos bieži dēvē arī par kraukšķīgajiem salātiem.

Aisberga salāti ir ļoti zemas kalorijas (apmēram 10 kalorijas uz 100 gramiem) un satur daudz ūdens (aptuveni 95%).

Tie ir arī labs vitamīna K un C avots, kā arī satur nelielu daudzumu A vitamīna, folijskābes un šķiedrvielu.

Aisberga salāti ir ļoti populāri salātos, burgeros un sviestmaizēs, pateicoties to kraukšķīgajai tekstūrai.

Tos var izmantot arī kā dekoratīvu elementu ēdienos vai kā pamatu citiem salātu veidiem.

Aisberga salāti ir salīdzinoši viegli audzējami, un tiem ir nepieciešams daudz saules gaismas un ūdens.

Aisberga salāti jāuzglabā ledusskapī, lai tie saglabātu savu kraukšķīgumu. Vislabāk tos uzglabāt hermētiskā iepakojumā vai plastmasas maisiņā.

 

Sastāvdaļas

1 gurķis

Ķiršu tomāti

Ledus salāti

tunzivju konservi

paipalu olas vai 2 vistas 4

Malti melnie pipari

Olīvju eļļa

Citronu sula

 

 

Pagatavošana

Vāra olas, līdz tās ir mīkstas, atdzesē, tad pārgriež uz pusēm vai ceturtdaļās.

Nomazgā gurķus un tomātus. Gurķi sagriež pusgredzenos, bet tomātus uz pusēm.

Atver tunča bundžu, notecina sulu un ar dakšiņu sastampā tunci.

Visu liek salātu bļodā, samaisa, pievieno olīveļļu un citronu sulu, piparus un sāli pēc garšas.

Labu apetīti!

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment