Pēc dažām dienām Latvijas debesīs būs vērojams kaut kas patiešām iespaidīgs un daudzus gadus neredzēts

Foto – Pexels

Šajā oktobrī Latvijas debesīs būs redzams kaut kas ļoti, ļoti skaists un sen nebijis. Dažiem, iespējams, tas var likties arī biedējoši, tomēr satraukumam nav pamata.

Latvijas Astronomijas biedrība atklāj, ka jau šī gada oktobrī arī Latvijas debesīs būs redzama ļoti spoža komēta, kurai dots sarežģīts nosaukums – Čučiņšanas – ATLAS (C/2023 A3). Šī komēta tika atklāta 2023.gada 9.janvārī Purpura kalnu observatorijā, kas atrodas Ķīnā, tāpat arī to pamanīja tā paša gada februārī robotteleskops Dienvidāfrikā.

Dažiem, kā zināms, tas var šķist nedaudz biedējoši, tomēr speciālisti skaidro, ka jau oktobrī tā sāks attālināties no Zemes, un arī tāpēc kļūs jau mazāk spoža.

Foto – Pixabay

Influencere Katrīne Vasiļevska “tīkla mārketingā” nopelnījusi iespaidīgu naudas summu

 

Komētas, kas sastāv no iežiem, putekļiem un ledus, kļūst spožākas, kad tās tuvojas Saulei, izveidojot tā saucamo “asti”, kas arī ir redzama, skatoties no Zemes. Latvijā spožas komētas ir retums – pēdējo reizi tāda tika novērota 1996.gadā (Hjakutakes komēta) un 1997.gadā (Heila – Bopa komēta), bet pasaulē visspožākā komēta tika novērota 2020.gadā.

 

Foto – Pixabay

Lasi vēl: Ko var sagaidīt no vīrieša, ja zināms tikai viņa dzimšanas datums

Latvijas debesīs šī komēta būs labi saskatāma no 12.oktobra līdz šī mēneša beigām, īpaši vakaros, sākot no pulksten 19:00 rietumu vai dienvidrietumu pusē, zemu pie horizonta. Latvijas Astronomijas biedrība par godu šādai parādībai arī organizē debess novērojumus.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment