Pēc kādiem augiem nedrīkst stādīt kāpostus dobēs

Vienu un to pašu kultūru nedrīkst stādīt vienā un tajā pašā vietā vairākus gadus pēc kārtas

Daudzviet jau sākas pavasara dārzkopības sezona. Tuvākajās nedēļās dārzkopji sagatavos savus zemes gabalus stādīšanai un no sēklām audzēs stādus. Jāatceras, ka katram dārzenim ir jāatrod optimālā vieta savā dārzā. Dažiem augiem ir ļoti atkarīga citu augu tuvums un stādīšanas secība.

Pēc kādiem augiem nevajadzētu stādīt kāpostus dobēs, lasiet tālā.

Vienu un to pašu kultūru nevar stādīt vienā un tajā pašā vietā pēc kārtas vairākus gadus. Jo augsne var noplicināties, un uz dārzeņiem sāks dzīvot kaitēkļi. Svarīgi ir atrast dārzeņiem jaunu vietu savā dārzā un ņemt vērā, ko tur bijāt iestādījuši pagājušajā gadā.

Kāpostus nevajadzētu stādīt tajās dobēs, kur pagājušajā gadā auga kartupeļi. Kartupeļi no augsnes patērē daudz barības vielu, un kāpostiem nepietiks vitamīnu.

Nevajadzētu stādīt kāpostus tur, kur pagājušajā gadā auga cita veida kāposti – brokoļi, ziedkāposti, Briseles vai Pekinas kāposti. Kāpostiem ir kopīgas jaites un kaitēkļi, kas var pāriet uz jauno kultūru.

Tāpat nav ieteicams audzēt kāpostus tomātu, paprikas un baklažānu vietā. Šiem dārzeņiem ir kopīgas kaites ar kāpostiem, turklāt to augsne ir pārāk nabadzīga kāpostu audzēšanai.

Labu kāpostu ražu nesaņemsiet, ja tos stādīsiet pēc pākšaugiem, piemēram, pupiņām vai zirņiem. Augsne pēc tiem kļūst nabadzīga ar slāpekli, kas kāpostiem ir ļoti nepieciešams.

Neaudzējiet kāpostus vietās, kur auga mārrutki un redīsi. Tie pasliktina augsnes auglību. Galviņkāpostiem trūks augsnes, tie augs slikti un būs bezgaršīgi.

Lasi vēl: Kā audzēt dārzeņus spainī: praktiski ieteikumi mazdārziņa izveidošanai uz balkona

Vēl viena dārzeņu kultūraugu kategorija, kuras vietā nevajadzētu stādīt kāpostus, ir ķirbji, kabači un rāceņi. Pēc tiem kāpostu sakņu sistēma attīstīsies lēni. Un arī šādi kāposti pēc tam būs slikti uzglabājami.

Pārbaudi savas zināšanas par Latvijas filmām!

Portāls Dzentlmenis.lv grib pārbaudīt tavas zināšanas par Latvijas filmām! Aizpildi šo ātro testu un uzzini, cik labi orientējies Latvijas kino! Tavā rīcībā būs tikai 30 sekundes!

1 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

2 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

3 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

Your score is

The average score is 59%

0%

Kāpostus var stādīt pēc gurķiem, burkāniem un bietēm. Pēc šiem dārzeņiem augsnē ir labs vitamīnu līdzsvars. Tos var stādīt arī pēc ķiplokiem un sīpoliem, pēc garšaugiem un skābenēm.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment