Pēc Purvciema iedzīvotāju protestiem tiesa aptur ‘Lidl’ būvatļauju un koku ciršanu

Purvciema iedzīvotāji ar iesniegumu vērsušies Administratīvajā rajonā tiesā Rīgā, mēģinot apstrīdēt Dzelzavas ielā plānotajam lielveikalam LIDL izsniegto būvatļauju un koku ciršanas atļauju, informēja iedzīvotāju pārstāvis Jānis Maulis. Tiesa patlaban apturējusi abas atļaujas.

Maulis skaidroja, ka par spīti vairāk nekā 1500 apkaimes iedzīvotāju savāktajiem parakstiem, Rīgas mērs Nils Ušakovs (S) nav iebildis Rīgas pilsētas būvvaldes Apstādījumu saglabāšanas komisijas dotajai atļaujai cirst kokus. Tas radījis aizdomas, ka iedzīvotāju viedoklis nemaz nav vērtēts, kā arī radījis bažas par procesa caurspīdīgumu.

Maulis vēršs uzmanību, ka sākotnēji tika savākti 1500 iedzīvotāju paraksti pret koku ciršanu, iesniegti protesti pret Apstādījuma komisijas lēmumiem un uzrunāts Rīgas mērs Nils Ušakovs, tomēr procesa gaitu nav izdevies apstādināt pat neskatoties uz iedzīvotāju kraso nostāju, tāpēc likumisko taisnību esam nolēmuši panākt tiesas ceļā un apstrīdēt: 1) izdoto koku ciršanas atļauju 2) izdoto būvatļauju. Iesniegums iesniegts Rīgas Administratīvajā rajona tiesā, šī gada 12.martā.

Kā jau viņš norādīja iepriekš, necaurspīdīgums un absolūti nihilistiskā attieksme iedzīvotāju vēlmju priekšā ir pavadījusi visu procesa gaitu. J. Maulis akcentē, ka Nils Ušakovs atcēla Apstādījumu saglabāšanas komisijas 17.10.2017. lēmumu, kā rezultātā kokus tika aizliegts izcirst, kamēr nebūs notikusi iedzīvotāju iebildumu izvērtēšana. Savukārt Apstādījumu komisija 22.12. pieņēma atkārtotu lēmumu atļaut cirst kokus Dzelzavas ielā 75B vien papildinot, ka neakceptē iedzīvotāju iebildumus, tāpēc ir pieļaujama koku izciršana. Izrādās, ka šāds, viena teikuma – bez pamatojuma papildinājums, ir bijis pietiekami spēcīgs arguments, lai jau tālāk Nils Ušakovs akceptētu apstādījuma komisijas lēmumu un atļautu koku izciršanu,  tāpēc rodas aizdomas, ka iedzīvotāju viedokļus Komisija nemaz nav vērtējusi. Ēnu procesa caurspīdīgumam rada sēdes lēmuma publiskā (-ne) atrašana iestādes mājas lapā, kas pēc likuma ir obligāta. Lēmuma atrašanas kalambūrs sākas ar to, ka 22.12 notikušās sēdes lēmums nebija publiski izziņots: http://www.rpbv.lv/ask-lemumi, tāpat tas nebija atrodams sadaļā pie “Koku ciršanas publiskās apspriešanas rezultātiem.” Arī uz viņa personisku vaicājumu e-pasta formā atbilde nav sekojusi. Aizdomīgumu raisa arī fakts, ka vienīgais veids, kā atrast sēdes lēmumu ir izmantojot lapas meklēšanas sistēmu.

Procesa gaitā nav izvērtēts vides trokšņa līmenis, kas radīsies izcērtot kokus un nav noteikts piesārņojuma līmenis, kas noteikts, kā obligāta prasība pie attiecīgās kategorijas teritorijas, norādot, ka šāda veida prasība ir pārāk dārga attiecībā pret attīstītāju, tāpat procesa gaitā Rīgas Dome bija atcēlusi Rīgas pilsētas būvvaldes 16.10.2017. izsniegto atļauju par dižkoka nociršanu Dzelzavas ielā 75B, jo nebija norādīti nedz konstatētie dižkoka bojājumi, nedz tiesiskais pamatojums, nedz koka bojājumus ir noteikusi pilnvarotā iestāde, ņemot vērā nozares ekspertu atzinumus, tomēr neskatoties uz visiem iebildumiem un milzīgajiem likumiskajiem, un administratīvajiem robiem argumentācijā, procesa gaita uzlikusi zirga klapes un turpina savu gaitu.

Purvciems ir otrais apdzīvotākais mikrorajons Rīgā ar vismazāk esošo zaļo zonu tajā – tikai 3% no visa Purvciema teritorijas un ņemot vērā, ka šī ir viena no retajām vietām Purvciemā, iznīcināt vienu no retajām zaļajām zonām, mūsuprāt,  ir nepieņemami, ” savā vēstulē medijiem uzsver Jānis Maulis.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment