Pētījums: Kādu gaļu un cik bieži uz grila liek Latvijas iedzīvotāji

Grilēta gaļa ir viena no iecienītākajām Līgo vakara un Jāņu dienas maltītēm. To galdā regulāri ceļ 86% Latvijas iedzīvotāju, bet vecumā līdz 30 gadiem pat 96%, liecina vadošā putnu gaļas ražotāja “Putnu fabrika Ķekava” aptauja par Latvijas iedzīvotāju grilēšanas paradumiem.*

Vairāk nekā puse jeb 51% iedzīvotāju gaļu grilē vairākas reizes mēnesī, bet 18% iedzīvotāji to dara katru nedēļu vai pat vairākas reizes nedēļā. 14% iedzīvotāji grilēšanas priekam ļaujas atkarībā no laikapstākļiem, kas stiprā dzimuma grilēšanas paradumus ietekmē vairāk nekā sievietes. Vislielāko prieku grilēšana sagādā tieši vīriešiem – gandrīz trešā daļa aptaujāto to atzīst par aizraujošu un baudāmu nodarbi.

Latviešu prasības pret grila gaļas kvalitāti pieaug, parādoties arī dažādiem jauniem izvēles kritērijiem. Līdzās gaļas svaigumam, kas būtisks gandrīz 80% grilētāju, svarīgi kļūst apstākļi, kādos gaļa tiek uzglabāta veikalā. Ap 30% cilvēku uzsver, ka gaļas izvēlē izvērtē pārdevēja uzticamību un drošību un to, vai gaļa ražota Latvijā.

Par jaunu un svarīgu gaļas izvēles kritēriju iedzīvotājiem kļuvuši dzīvnieku labturība – lai dzīvnieks būtu audzēts labos apstākļos, veselīgi un bez antibiotikām, šie kritēriji svarīgi 34% cilvēku. Par to īpaši domā vistas gaļas cienītāji, kuru vidū 68% ir būtiski, lai putns būtu audzis bez antibiotikām. 30% iedzīvotāju jau tagad izvēlas gaļu ar marķējumu “Audzēts bez antibiotikām”, bet vēl 38% labprāt izvēlētos šādu gaļu, ja redzētu atbilstošu norādi. Sekojot pieaugošajām iedzīvotāju kvalitātes prasībām pret gaļu, ko likt uz grila, “Putnu fabrika Ķekava” šogad sākusi piedāvāt marinēto gaļu paaugstinātā kvalitātē ar marķējumu “Audzēts bez antibiotikām”. Tā ir pirmā grila produkcija Baltijā ar šādu marķējumu un produktu klāstā ir kopumā 20 dažādi produkti. “Ķekava” ir pirmais un pašlaik vienīgais gaļas ražotājs Baltijā un viens no nedaudziem Eiropā, kurš ieviesis ražošanas modeli, kas ļauj izaudzēt putnus veselīgi, bez slimošanas, tādejādi izvairoties no antibiotiku lietošanas. To, ka putns nav ārstēts, pircējam apliecina marķējums.

Vaicāti par motivāciju un vēlmi grilēt, Latvijas iedzīvotāji norāda – tas ir laiks kopa? būšanai ar ģimeni un draugiem (62%), grilēta gaļa ir garšīga (49%) un grilēšana ir iespēja bu?t pie dabas svaiga? gaisa? (38%).?38% grilēšana ir neatņemama vasaras sezonas sastāvdaļa, bez kuras siltie vasaras mēneši vispār nav iedomājami.

*Aptauja veikta 2018.gada jūnijā, piedaloties 702 respondentiem.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment