Pie manis uz Latviju atbrauca draugs no Ķīnas: viņš bija samulsis, kad iegāja manā dzīvoklī un ieraudzīja šo

Ķīnieši ir vienkārši samulsuši, jo viņu kultūra un mūsējā ir tik atšķirīgas. Viņi jau sen ievēro fenšui principus – harmoniskas telpas iekārtošanas mākslu.

Šīs prakses mērķis ir radīt labvēlīgu enerģētisku atmosfēru, un tā aptver gan mājas interjeru, gan eksterjeru. Tomēr, ieejot tradicionālā latvieša dzīvoklī, ķīnieši bieži jūtas pārsteigti un dažreiz pat nedaudz skaudīgi. Kas tieši izraisa šīs sajūtas un kāpēc dzīvokļi viņiem šķiet tik atšķirīgi? Iedziļināsimies šajā jautājumā sīkāk.

Pēdējos gados ir vērojama skaidra draudzības un partnerības stiprināšanās starp dažādām valstīm un Ķīnu, veicinot ne tikai ekonomisko sadarbību, bet arī kultūras vērtību apmaiņu. Lai gan atšķirības starp mūsu kultūrām joprojām ir manāmas, augošās saites ļauj mums dziļāk izprast vienam otru un atklāt kopīgas iezīmes mūsu tradīcijās.

Šī jaunā situācija veicina aktīvu kultūras apmaiņu un padziļinātu interesi par abu valstu tradīcijām. No pirmā acu uzmetiena latviešu un ķīniešu kultūras veidi šķiet pilnīgi atšķirīgi, un tieši šī atšķirība bieži vien kļūst par negaidīta un patīkama pārsteiguma avotu abām pusēm.

Sinoptiķi saka, ka beidzot zinot – vai 2026. gadā būs jāšķūrē sniega kupenas vai jāmeklē gumijnieki

Dziļāka izpēte

Kad ķīniešu tūristi apmeklē Latviju, viņi bieži sastopas ar dzīves aspektiem, kas rosina viņu interesi un mudina dziļāk izpētīt. Šie elementi, kas ir pazīstami latviešiem, var kalpot kā sava veida tilts starp dažādām kultūrām, pamodinot ķīniešos vēlmi izpētīt un izprast jaunas lietas.

Pirmā lieta, kas varētu pārsteigt mūsu ķīniešu draugus, ir latviešu tieksme glabāt un uzkrāt dažādus priekšmetus. Katrās mājās ir viegli atrast slaveno “maisu maisu”, kurā tiek glabātas citas somas turpmākai lietošanai. Taču balkoni un noliktavas dažreiz var glabāt īstus “dārgumus”, kuru mērķis un izcelsme laika gaitā tiek aizmirsta.

Latvieši šādas lietas glabā “katram gadījumam”, kas ķīniešiem, kuri ir pieraduši pie racionālākas pieejas savas dzīves telpas organizēšanai, var šķist dīvaini. Ķīniešu kultūrai raksturīga dāsna attieksme pret nevajadzīgu lietu atbrīvošanos, paturot tikai tās lietas, kas ir patiesi noderīgas. Šāds dzīvesveids rada viegluma sajūtu un uztur mājās komfortablu atmosfēru. Latviešiem, kuru ieradums saglabāt lietas vēlākam laikam aizsākās padomju laika deficīta laikmetā, varētu būt grūti pieņemt un saprast tik radikālu pieeju veco lietu atbrīvošanā.

Vēl viena ievērojama latviešu viesmīlības iezīme ir mājas čības.

Gandrīz katrā Latvijas mājā ir vairāki čību pāri radiniekiem un viesiem. No viesiem netiek sagaidīts, ka viņi staigās basām kājām vai valkās āra apavus; viņiem vienmēr tiek nodrošinātas tīras, ērtas čības.

VIDEO:

Ķīnā čību valkāšanas prakse ir retāk sastopama; viesi bieži valkā apavus, kuros viņi ieradās, tos vienkārši notīrot. Šī atšķirība dažkārt pārsteidz ķīniešu viesus, jo viņu priekšstats par komfortu un ērtībām mājās atšķiras no Latvijas.

Ir arī svarīgi atzīmēt, ka latviešiem maize ir praktiski nepieciešama katras ēdienreizes sastāvdaļa. Bez maizes brokastis vai vakariņas var šķist nepilnīgas. Turpretī ķīniešu kulinārijas tradīcijās rīsi un nūdeles ir pamatēdiens, un maizei nav tik nozīmīgas lomas viņu ikdienas uzturā.

Bijusī rīdziniece Džūlija Vanga savulaik nosauca 6 sieviešu vārdus, kas piesaistot neveiksmes

Tādējādi atšķirības starp kultūras tradīcijām izpaužas dažādās smalkās detaļās, un katra puse var atklāt kaut ko jaunu un noderīgu, pētot otras puses dzīvesveidu un paražas. Šīs atšķirības ne tikai palīdz stiprināt savstarpējo sapratni starp Latvijas un Ķīnas tautām, bet arī padara mūsu sabiedrības bagātākas un daudzveidīgākas.

“Tev jau 35, bet ne sievas, ne bērnu” — mamma sacīja dēlam, taču viņa negaidīja tādu atbildi

Liels pārsteigums

Kad ķīniešu tūristi, kas pirmo reizi apmeklē Latviju, uz vietējo iedzīvotāju galdiem sastopas ar plašu maizes izstrādājumu klāstu, viņi ir patiesi pārsteigti un ieintriģēti. Daudziem joprojām paliek noslēpums, kāpēc virtuvē tik liels uzsvars tiek likts uz maizi un kāpēc to patērē ne tikai ar zupām un gaļas ēdieniem, bet arī ar dažādiem citiem kulinārijas gardumiem. Mūsdienu pasaulē, kur diētas un rūpes par ogļhidrātu uzņemšanu kļūst arvien populārākas, savās ēdienkartēs turpina ieņemt nozīmīgu vietu maizei.

Latvijai raksturīgas plašas un daudzveidīgas kulinārijas tradīcijas, no kurām daudzas izraisa lielu interesi un vēlmi uzzināt vairāk ārvalstu viesu, tostarp ķīniešu, vidū. Katrs apmeklējums šajā valstī kļūst par iespēju viņiem izprast un izjust dzīves unikālās iezīmes, dziļa cieņa pret kurām izpaužas tādās tradīcijās kā maizes pārpilnība uz galda. Šī iepazīšanās paplašina redzesloku, veicina jaunu pieredzi un stiprina kultūras saites starp mūsu tautām.

 

Tomēr pats lielākais pārsteigums, ko piedzīvoja ķīniešu tūrits atklājaš pašās beigās. Un mēs ikdienā par to pasi pat neaizdomājamies, bet viņam tas bija kautkas neiedomājams…

 

Šķir otru lapu, lai lasītu tālāk un uzzinātu, kas tas ir