Pieredzējis mežsargs pastāstīja, kā viegli noņemt piesūkušos ērci. Šī metode ir patiešām pārsteidzoša!


Ja esi devies pastaigā pa mežu, jābūt ļoti uzmanīgam, jo ik soļa uzglūn viltīgi plēsēji – ērces. Šie mazie parazīti, kas ir aktīvi no marta līdz pat novembrim, var būt ļoti bīstami, jo to kodumi var izraisīt iekaisumu un pat inficēšanos ar nopietnām slimībām.

Man ne reizi vien nācās saskarties ar ērču kodumiem, un reiz iekaisums bija tik nopietns, ka bija jādodas pie ārsta. Kopš tā laika es vienmēr nēsāju līdzi ērču atbaidītājus jeb repelentus, lai gan tie ne vienmēr ir efektīvi.

Ērces var radīt divējādu problēmu: iekaisumu koduma vietā un risku noķert nelabu kaiti. Lai gan man izdevās izvairīties no infekcijām, iekaisums bija bieža parādība. Ne vienmēr ir viegli izvilkt ērces; dažkārt tās izdosas izvilkt tikai pa daļām, kas palielina problēmu.

Bet kāds mans paziņa, mežsargs, pastāstīja, kā ātri un droši noņemt ērci bez speciāliem līdzekļiem.

5 efektīvi veidi, kā izvilkt ērces mājas apstākļos

Ja ērce tev piesūkusies mājas tuvumā, ir daudz veidu, kā no tās atbrīvoties, izmantojot pieejamos līdzekļus. Pirms procedūras uzvelc gumijas cimdus vai aptin pirkstus ar marli, lai izvairītos no saskares ar parazītu, īpaši, ja tas pārsprāgst.

Pincete vai knaibles

Aptiekas piedāvā speciālas plastmasas pincetes ērču izvilkšanai, taču derēs arī parastā pincete. Satver ērci pēc iespējas tuvāk ādai un viegli pavelc to uz augšu. ar rotējošu kustību – kā skrūvējot skrūvi. Ļoti svarīgi ir ērci nesaspiest, lai tā neievadītu ādā vēl vairāk toksīnu.

Eļļa vai trekns krēms

Šīs metodes pamatā ir kukaiņa nožņaugšana. Bagātīgi ieeļļo ērci un koduma vietu ar augu eļļu, treknu vai aptiekas ziedi. Eļļa aizsprostos kukaiņa elpceļus, un tas nomirs no gaisa trūkuma. Parasti ērce pati mēģina izkļūt ārā, bet, ja tas nenotiek, tā jāizvelk ar pinceti.

Kokvilnas diegs

Paņem kokvilnas diegu (sintētika var pārgriezt ērces ķermeni uz pusēm) un izveido cilpu, aptinot ērci pēc iespējas tuvāk ādai. Pievelc diegu un viegli pavelc to uz augšu.

 

Šļirce

Noņem adatu un nogriez šļirces augšdaļu, lai izveidotu dobu cauruli ar virzuli. Ieeļļo koduma vietu ar spirtu vai etiķi, pēc tam stingri piespied šļirci ādai un pavelc virzuli uz augšu. Vakuums ērci izvilks ārā.

Marle un spirts

Lielām ērcēm derēs marle. Aptin pirkstus ar marli, uzpilini spirtu uz koduma vietas un satver ērci. Pavelc uz augšu ar rotējošu kustību. Alkohols apreibina ērci, un tā pati gribēs līst ārā.

Pareiza koduma vietas apstrāde

Pēc ērces izvilkšanas ir svarīgi pareizi apstrādāt koduma vietu. Nomazgā to ar ziepēm un uzklāj antiseptisku līdzekli: ūdeņraža peroksīdu, jodu, spirtu, briljantzaļo vai hlorheksidīnu. Ja pēc dažām stundām vai dienām parādās iekaisums vai drudzis, konsultējies ar ārstu, īpaši tas attiecas uz bērniem.

Kā likvidēt ērci

Ērci nevar vienkārši izmest. Ja tev ir aizdomas, ka kukainis ir inficēts, nogādā to laboratorijā. Citos gadījumos ērci iemet glāzē un aplej ar verdošu ūdeni. Pēc atdzišanas ūdeni ar ērci izlej tualetes podā.

Kā ērces izvelk pieredzējuši mežsargi

Mežā nepieciešamie līdzekļi ne vienmēr ir pa rokai. Pieredzējuši mežsargi izmanto divus tievus zariņus, ar kuriem satver ērci pie galvas un ar apļveida kustību velk uz augšu. Līdzīgi var izmantot divus sērkociņus. Ērci iemet ugunskurā, lai tā nevairotos.

Šīs vienkāršās metodes palīdzēs ātri un droši noņemt ērci, samazinot iekaisuma un infekcijas risku.

Vai tev noderēja rakstā sniegtā informācija? Būsim priecīgi, ja atzīmēsi rakstu ar “patīk” un dalīsies ar to sociālajos tīklos! Ja tev gadījies piedzīvot ērces kodumu, komentāros pastāsti, kādu risinājumu tu izmantoji, lai atbrīvotos no šī parazīta!

 

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment