Pieredzējuši dārznieki beidzot dalās pieredzē: izrādās, ka krāšņās dienvidu skaistules bugenvilejas, var izaudzēt arī Latvijas dārzos

Foto – Unsplash

Krāšņās dienvidu skaistules bugenvilejas ir vijīgs un “kāpjošs” augs, kas dabā aug siltā klimatā – siltajos reģionos, piemēram, Spānijā, Sardīnijā un citur. Parasti tos audzē gar žogiem. Tomēr, kā izrādās, tos var veiksmīgi audzēt arī podiņos mūsu klimatiskajos apstākļos.

Burgenvilejas podiņos iespējams audzēt, lai rotātu nelielu dārzu vasarās ārā, bet aukstajos mēnešos šos podiņus pārvietojot uz aizstiklotu terasi vai lodžiju. Un tās būs ne mazāk krāšņas! Pieredzējuši dārznieki dalās pieredzē, kā “silto zemju” krāšņo augu ieaudzēt podiņos mūsu klimatiskajos apstākļos.

Ar ko sākt?

Foto – Unsplash

Vispirms būs nepieciešams 25 līdz 30 cm diametra puķupods, kas jānovieto saulainā, aizvēja vietā. Jo vairāk bugenvileja saņems saules gaismas, jo krāšņāk tā ziedēs – šis ir noteikums Nr. 1! Šim augam ir nepieciešama labi drenēta augsne. Lai to panāktu, parasto augsni var sajaukt ar nelielu daudzumu smilšu.

Lasi vēl: Tā vietā, lai izlietu to izlietnē, es gatavoju no tā mēslojumu pelargonijām: puķes pēc tam zied kā lieli krāsu mākoņi!

Bugenvileju ieteicams pārstādīt ik pēc 2 – 3 gadiem, ja ir redzams, ka podiņš ir kļuvis par mazu. Tomēr jaunajam puķupodam ir jābūt tikai nedaudz lielākam par iepriekšējo, lai puķes saknes būtu “piezemētas”.

Jālaista bieži!

Foto – Unsplash

Lai arī dabā šie skaistie ziedi dzīvo augstā temperatūrā, ir viens noteikums – tie ir kārtīgi jālaista. Augsnes virskārta nedrīkst izšūt vairāk par 2,5 cm. Un tomēr ir ļoti svarīgi, lai podiņam būtu drenāžas caurumi, un tādējādi novērstu pārpurvošanos. Augs ir arī jābaro ar ūdenī šķīstošu mēslojumu reizi 4 līdz 6 nedēļās augšanas sezonas laikā, bet, ja rudenī un ziemā augšana kļūst gausāka, mēslojuma lietošana nedaudz jāsamazina.

Kā nostiprināt?

Foto – Unsplash

Visbeidzot atcerieties, ka šis krāšņais dienvidu augs ir “kāpjošs”, tāpēc tā audzēšanai jāizmanto režģus vai stieples, lai novirzītu dzinumu augšanu tā, lai tie stieptos uz augšu – tas ir ļoti būtisks faktors.

Ja izpildīsiet visus šos norādījumus, bugenviliju var veiksmīgi audzēt arī Latvijas apstākļos – vasarā ārā, saulītē, pagalmā vai uz lodžijas, bet ziemā to ienesiet telpās, kur temperatūra nenokrīt zemāk par – 1 grādu, pretējā gadījumā tās nosals.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment