Pieredzējusi saimniece mums pastāstīja, kā uzglabāt pupiņas, lai tajās neiekļūtu kukaiņi

Daudzi dārzkopji savos zemes gabalos stāda pākšaugus. Populārākie no tie ir pupas, jo tās ir ļoti garšīgas, veselīgas un nav prasīgas pret audzēšanas apstākļiem.

Pākšaugus ir salīdzinoši viegli audzēt. Problēmas parasti rodas novāktās ražas tālākas uzglabāšanas laikā: pupas kļūst tumšas, tās pārklājas ar pelējumu, tajās var savairoties kaitēkļi. Lai to novērstu, jāzina pupiņu uzglabāšanas noteikumi.

Kā uzglabāt pupiņas mājās

Var uzglabāt gan nogatavojušās, gan jaunas pupiņas. Nenogatavojušās pupiņas šķiro, saber maisiņos un ievieto saldētavā. Tur tās lieliski saglabājas un pēc tam tās var ātri pagatavot.

Nogatavojušās pupiņas labi izžāvē, sašķiro, attīra no atliekām un pēc tam uzglabā līdz nākamajai ražai. Tās var būt vajadzīgas kā stādāmais materiāls. Pupiņas jāuzglabā sausos un tīros traukos, kas ir cieši noslēgti. Pupiņas var pārvietot stikla burkās, plastmasas pudelēs vai citos ērtos traukos ar vāciņiem.

Pupiņu uzglabāšanai var izmantot sausus auduma maisiņus. Lai atbaidītu kaitēkļus, maisiņos ievieto kaltētas dilles, lauru lapas vai ķiploku daiviņas.

Mājražotāji, kas dzīvo privātajā sektorā, praktizē veco pupiņu uzglabāšanas metodi: sausas pākstis ievieto maisā un pēc tam glabā to bēniņos. Maisus pirms tam apstrādā ar etiķi un ļauj nožūt.

Ir svarīgi atcerēties, ka graudaugu vaboles ietekmē pupiņu sēklas, kamēr tās vēl atrodas dārzā. Kukaiņa mātīte dēj olas uz zaļām pākstīm, un tad izšķīlušies kāpuri iekļūst dziļi graudos. To nenojaušot, audzētāji savāc pupiņu ražu un nosūta to uz pieliekamo.

Ērtos apstākļos kāpuri sēklu iekšienē pakāpeniski nobriest un pārvēršas par pieaugušiem kukaiņiem, kas izdara caurumus čaumalā un izkļūst ārā. Šajā stadijā kukaiņi kļūst skaidri redzami, un nepieredzējušās saimnieces brīnās, kā tie tur nokļuvuši? Atbilde ir vienkārša: pupiņas, kas ņemtas no dobes, jau ir inficētas ar vabolēm.

Turpinājumu lasiet nākamajā lapā!

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment