Mums ir viens no vienkāršākajiem mīklas receptes variantiem. Mums būs nepieciešama mīkla uz kefīra pamata. Rezultāts garšos visai ģimenei un gatavosiet to bieži
Precīzas sastāvdaļas atradīsi raksta beigās. Sākumā es bļodā ieleju kefīru, paniņas vai neitrālu jogurtu — jebkuru skābpiena produktu. Pie tam es pievienoju vienu glāzi piena. Visiem produktiem jābūt istabas temperatūrā. Nedaudz tā visu samaisu. Pievienoju arī sāli. Pielieku cepamo pulveri.
Un miltus pievienosim pakāpeniski. Tā ir pavisam vienkārša mīkla — bez sviesta un bez olām. Šodien mēs to gatavosim. Vispirms es to samaisu ar lāpstiņu.
Tad mīklu mīcīšu ar rokām — tai jābūt mīkstai un nedaudz lipīgai. Es noliek lāpstiņu malā, pieberu atlikušo miltu daudzumu un turpinu mīcīt mīklu ar rokām.
Nu, paskatieties, kāda mīkla mums sanāca — tā nedaudz pielīp pie rokām. Es to pārklāju ar polietilēna maisiņu un atstāju vismaz uz 20 minūtēm. Šajā laikā mīkla kļūs elastīga, un ar to būs viegli strādāt. Pārklāju ar maisiņu. No šādas mīklas var cept pīrāgu arī bez pildījuma — tas sanāk ļoti garšīgs. Bet šodien mēs to gatavosim ar sieru.
Pildījumam es paņēmu divus gabalus siera, kurus sarīvēju uz rupjās rīves. Ja jums siers ir ļoti sāļš, to var sajaukt ar biezpienu. Man siers nav pārāk sāļš, tāpēc visu sarīvēju.
Tāds vienkāršs, bet ļoti garšīgs pildījums mums sanāks. Lūk, cik daudz siera man iznāca — visu sarīvēto sieru pārlieku bļodā.
Tāpat mums būs vajadzīgs sviests, to vajag izkausēt mikroviļņu krāsnī. Es jau to izkausēju un pievienoju nedaudz augu eļļas. Attiecība – viens pret divi. Tagad visu samaisu, un eļļas maisījums ir gatavs.
Mīkla ir atpūtusies, un mēs varam sākt veidot mūsu cepumu. Paskatieties, kā izskatās mīkla – tā ir atpūtusies. Es to izņemu no bļodas, nedaudz pārmaisu — tā ir elastīga un vispār nelīp pie rokām.
Tagad sadalu to 4, 5 vai 6 daļās — atkarībā no tā, cik liela ir jūsu darba virsma. Es sadalīšu 6 daļās: vispirms uz pusēm, pēc tam katru pusi vēl trīs daļās.
Katru gabaliņu nedaudz savelku bumbiņā, savācot malas uz centru. Lūk, šādas mīklas bumbiņas mums iznāca.
Tagad tās noliekam malā, ņemam pirmo un sākam to plāni izrullēt. Rullējam tik plāni, cik iespējams.
Lūk, tik plāni es izrullēju pirmo gabalu. Nedaudz to pārkaisu ar miltiem, saloku un noliek malā, kamēr izrullēsim pārējās bumbiņas.
Dažkārt var rullēt trīs bumbiņas vienlaikus. Ja jums ir pieredze ar plānu mīklas rullēšanu, to var izdarīt ātri un vienkārši — mīklu var izrullēt ļoti plāni.
Tāpat ņemu otro mīklas gabalu un arī to izrullēju plāni. Lūk, cik plāni es izrullēju jau trīs gabalus.
Tos saloku vienu uz otra, bagātīgi pārkaisot ar cieti. Nedaudz piespiežu un sāku rullēt tālāk. Mīklu vajag ik pa laikam apgriezt, lai pārbaudītu, vai starp kārtām pietiek cietes vai miltu. Ja lieto tikai miltus, tie mēdz iesūkties mīklā, un tad kārtas var salipt, tāpēc ieteicams izmantot tieši cieti.
Tā es izrullēju visus trīs mīklas gabalus, saliku tos kopā, bagātīgi pārkaisīju ar cieti un sāku turpināt rullēt, laiku pa laikam apgriežot, lai vienmērīgi izrullētu visus trīs plāksnes slāņus, es to daru šādi — vienlaikus rullēju visus trīs slāņus. Šādā veidā vienlaikus var ļoti plāni un ātri izrullēt trīs kārtas — tas ir viens no ātrākajiem un ērtākajiem mīklas rullēšanas paņēmieniem.
Tagad paskatieties — kad esmu tos izrullējusi, es lieko cieti viegli nopurinu, un katru slāni atliek malā. Pirmo slāni atstāju uz galda un sākam veidot mūsu cepumu. Lūk, es izliku pirmo mīklas kārtu, un tagad plānā kārtā izsmērēju eļļas maisījumu.
Tā kā mana darba virsma ir maza, es mīklu sadalīju sešās daļās. Ja jūsu darba virsma ir lielāka, var droši dalīt četrās daļās — arī tad pīrāgs sanāks ļoti labs. Mīklas plātnes izmēru varat noteikt, skatoties pēc manas galda segas. Man ir silikona galdauts, kura izmērs ir 45 x 65 cm.
Tagad uzlieku virsū otro mīklas kārtu. Ar rokām to viegli pievienoju iepriekšējā slāņa izmēram, pielāgoju. Pārsmērēju ar eļļas maisījumu.
Tāpat daru ar visiem sešiem slāņiem, liekot tos citu uz cita. Ja jums ir četras mīklas plātnes, liekat četrus slāņus, un starp katru obligāti jāpārsmērē ar eļļu. Es virsu pārklāju ar pēdējo, sesto mīklas kārtu. Man kopā ir seši slāņi, jums var būt četri vai pieci. Viss tiek rūpīgi izlīdzināts, lai būtu glīti.
Ja jums ir palicis nedaudz eļļas maisījuma, varat to viegli uzklāt arī virspusē, taču tas nav obligāti, jo, ja siers būs trekns, tauku būs pietiekami. Tagad ņemam pildījumu — sieru. Lūk, tā, uz puses no plātnes es to vienmērīgi izklāju.
Cepot siers izkusīs, iesūksies mīklā, un pīrāgs sanāks ļoti garšīgs. Šādu pīrāgu mēs gatavojām mūsu kanālā jau ļoti sen — pašos pirmsākumos, apmēram pirms sešiem gadiem. Pat bez pildījuma šis pīrāgs ar eļļu sanāk ļoti maigs, ar patīkamu sviesta garšu. Tas ir ļoti, ļoti garšīgs.
Tagad, lūk, no viena malas es sāku visu sarullēt ruletē. Ruleti veidoju uzmanīgi — tā iznāk vienmērīga. Tad to nedaudz pavelku garumā un ietin spirālē. Šī sagatave mazliet jāizrullē, bet tagad to darīt ir grūti, tāpēc es to pārklāju ar salveti un atstāju vismaz uz 15 minūtēm. Pēc tam ļoti viegli ar rokām piespiežu un mazliet izrullēju ar rulli. Mēs izrullēsim apaļu sagatavi.
Lūk, šādi izskatās mūsu sagatave. Nedaudz pārkaisu ar miltiem un sāku rullēt — vispirms ar rokām nedaudz piespiežu, pēc tam ar rulli viegli izrullēju. Skaistums, kas mums sanācis! Tagad šo sagatavi pārceļam uz cepešpannu, kas iepriekš ieziesta ar augu eļļu.
Tā izskatās mūsu sagatave, kad to esam pārlikuši uz cepešpannas. Virsu var apsmērēt ar pienu vai sakultu olu — es sajaucu dzeltenumu ar nedaudz piena un ar to apsmērēju visu virspusi. Kas mums vēl palicis, lai būtu garša, skaistums un aromāts? Lūk, tā es vienmērīgi pārkaisu sezama sēkliņas pa visu virsmu — sanāk gan garšīgi, gan glīti.
Lasi vēl: Latvijā 282 tūkstošiem automašīnu iespējama izņemšana no ekspluatācijas – mīts vai patiesība
Liekam cepeškrāsnī, uzkarsētā līdz 180 grādiem, un cepam 25–30 minūtes — skatieties pēc savas krāsns. Cepam līdz gatavībai. Es noteikti parādīšu, kas man iznāca.
Paskatieties, kāda brīnišķīga lieta mums sanāca! Cepums vēl ir ļoti karsts, bet esmu pārliecināta — jums tas patiks. Mēs ļausim tam atdzist, un tad es parādīšu, kā tas izskatās pārgriezumā.
Sastāvdaļas:
kefīrs – 0,5 glāzes (125 ml)
piens – 1 glāze (250 ml)
sāls, cepamais pulveris – 1 tējkarote
milti – 3 glāzes (480 g)
siers – 200 g
Atdzisis — paskatieties, kāds šedevrs mums izdevās! Gribu parādīt, kā tas izskatās iekšpusē — tik skaisti! Lūk, kāda lieliska lieta mums sanāca. Esmu pārliecināta, ka jums tas patiks — tas ir ļoti garšīgs, pat bez pildījuma. Pasniedziet to ar jebkuru mērci — jūsu ģimene būs paēdusi un apmierināta.



























