Pozitīva enerģētika, ļoti skaisti un dārzam nekaitīgi – kādus kokus drīkst stādīt dārzā tuvu pie mājas

Foto – Pixabay

Cilvēki, kuriem pieder mājas vai vasarnīcas, labi zina – jābūt ļoti uzmanīgiem, stādot kokus netālu no mājas. Pirmkārt, tie var izaugt ļoti lieli, otrkārt – tie var pat kaitēt citiem augiem. Un, treškārt, jāzina, kāda ir šo koku enerģētika, lai tie dotu labumu.

Rudens, kā zināms, ir vislabākais laiks, lai dārzā iestādītu koku. Dārznieki uzskata, ka vislabākais laiks ir no septembra līdz pat oktobra beigām. Stādīšanai rudenī ir lielas priekšrocības, piemēram tas, ka augsne joprojām ir pietiekami silta, lai saknes iesakņotos, un koki var nostiprināties pirms ziemas iestāšanās.

Arī rudens mitrums un vēsākais laiks palīdz samazināt augiem stresu, kas rodas to stādīšanas un pārvietošanas laikā. Lapu koku stādīšana rudenī ir īpaši izdevīga, jo, kad lapas ir nobirušas, koks mazāk patērē enerģiju augšējās daļas uzturēšanai un koncentrējas uz sakņu sistēmas izveidošanu.

Runājot par pašu koku izvēli – ir daudz koku, kurus neiesaka stādīt tuvu pie mājas, piemēram, lai tie nesabojātu mājas pamatus, celiņus vai vienkārši – tiem ir slikta enerģija. Taču ir neskaitāmi dekoratīvie koki, kurus drīkst stādīt tuvu mājai un nebaidīties, ka tie var kaut kā kaitēt. Un patiesībā šie koki izskatās brīnumjauki. Ieklausīsimies, ko saka pieredzējuši dārznieki.

Koki, kurus droši drīkst stādīt tuvu mājai:

Ceriņi

Foto – Pixabay

Šie it kā bieži sastopamie krūmi patiesībā ir ļoti piemēroti stādīšanai pie mājas, jo tie nebojā pamatus, turklāt ziedēšanas sezonā tie rada tik brīnišķīgu smaržu, ka par to nepriecāties nespēj teju neviens. Turklāt ceriņus var izvēlēties katrs savai gaumei atbilstošus, jo to šķirnes ir patiešām daudz.

Lasi vēl: Naudas koks uzziedēs skaisti un ilgi, ja vien izmainīsiet tā kopšanas paradumus

Krāšņi ziedošais kalikants

Bieži, ieraugot šo krāšņumu, cilvēki domā, ka tā ir magnolija. Taču nē. Šis krūms sāk ziedēt maija beigās un zied pat līdz trim mēnešiem. Un kas nav mazsvarīgi – tas ir piemērots Latvijas klimatam.

Dekoratīvās ābelītes

Foto – Pixabay

Šie koki ir kompakti, un ziedēšanas laikā tie ir neparasti skaisti – ar bordo, rozā vai gaiši rozā pildītiem ziediem. Dažām šādu ābelīšu šķirnēm ir tumši violetas lapas, tāpēc arī pēc tam, kad pavasarī tās beigušas ziedēt, dārzā tās izceļas.

Dekoratīvais zīdkoks

Nav pārāk bieži sastopams koks, tomēr dārzniecībās tādu var atrast – neliela izmēra, ļoti ātri augošs, veido krāšņus vainagus. Auglīši ir nelieli, bet ārkārtīgi garšīgi.

Sakura

Foto – Pixabay

Šie pasakaini skaistie koki, kuru dzimtene ir Japāna, izkrāšņos jebkuru dārzu. Pie tam sakuru saknes nav kaitīgas ne mājai, ne žogam. Kad sakuras zied – visa pasaule apstājas.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment