Pret Apple un Meta tikšot izvirzītas ES apsūdzības saskaņā pa tehnoloģiju noteikumu pārkāpumiem

Apple  cilni un Meta  visticamāk, tiks izvirzītas apsūdzības par to, ka līdz vasarai nav ievēroti nozīmīgie ES noteikumi, kuru mērķis ir ierobežot to ietekmi, piektdien paziņoja trīs cilvēki, kas ir tieši informēti par šo jautājumu.

Eiropas Komisija, kas martā saskaņā ar Digitālā tirgus likumu (DMA) uzsāka izmeklēšanu pret abiem uzņēmumiem un Alphabet ( Google mātes kompānija), uzskata Apple un Meta par prioritārām lietām, teica minētās personas.

Saskaņā ar DMA lielajām tehnoloģijām ir jāatver vieta mazāku konkurentu konkurencei un jāatvieglo cilvēku pārvietošanās starp konkurējošiem tiešsaistes pakalpojumiem, piemēram, sociālo mediju platformām, interneta pārlūkprogrammām un lietotņu veikaliem.

ES regulatori pirms vasaras brīvdienām augustā nāks klajā ar provizoriskiem secinājumiem, kas ir līdzīgi pretmonopola apsūdzībām, un pirmā apsūdzība tiks izvirzīta uzņēmumam Apple, kam sekos Meta, norādīja avoti.

Komisija un Meta atteicās sniegt komentārus. Apple atsaucās uz savu marta paziņojumu, kurā tā pauda pārliecību, ka tās plāns atbilst DMA un ka tā turpina konstruktīvi sadarboties ar Komisiju.

Uzņēmumi var piedāvāt tiesiskās aizsardzības līdzekļus, lai novērstu konstatējumos izklāstītās bažas pirms galīgā lēmuma pieņemšanas, kas gaidāms pirms ES pretmonopola direktores Margretes Vestageres amata pilnvaru beigām novembrī, un tas var ietvert naudas sodus līdz pat 10 % no uzņēmuma globālā gada apgrozījuma par pārkāpumiem.

ES izmeklēšana ir vērsta pret Apple vadības noteikumiem, kas, kā apgalvo regulatori, nosaka ierobežojumus, kuri kavē lietotņu izstrādātājus bez maksas informēt lietotājus par piedāvājumiem ārpus App Store, kā arī pret jaunajām maksām, ko tā iekasē no lietotņu izstrādātājiem.

Sagaidāms, ka ES regulatori izvirzīs Apple apsūdzības saistībā ar šo jautājumu, norādīja cilvēki, piebilstot, ka otra izmeklēšana, kurā galvenā uzmanība pievērsta tās tīmekļa pārlūkprogrammas Safari izvēles ekrānam, visticamāk, prasīs vairāk laika.

Provizoriskais secinājums par Meta ir vērsts uz nesen ieviesto maksāšanas vai piekrišanas modeli, kurā lietotāji maksā abonēšanas maksu par Facebook un Instagram bez reklāmām, teica cilvēki.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment