Ekonomiskā situācija atkal ir nestabila. Pārtikas cenas pieaug, bet vairāki produkti pat kļūst par deficītu, atgādinot “perestroikas” laikus. Šādos apstākļos labāk neturēt naudu zem matrača, bet gan ieguldīt materiālajos aktīvos.
Daži cilvēki iegulda nekustamajā īpašumā, zeltā vai valūtā, bet citi, lai justos drošāk ekonomiskās nestabilitātes apstākļos, izvēlas uzkrāt pārtiku – īpaši graudaugus. Lūkosim, kurus no tiem var uzglabāt visilgāk.
Graudaugu ilgtermiņa uzglabāšana
Konservus, kā arī sāli un cukuru neapskatīsim, jo tāpat ir skaidrs, ka tos var uzglabāt ilgu laiku, pat ilgāk par norādīto derīguma termiņu. Parunāsim par graudaugiem.
Ilgtermiņa uzglabāšanai vislabāk piemēroti zema tauku satura graudaugi. Pirmkārt, tie ir rīsi. Vienkāršākie un lētākie rīsi (ieskaitot smalcinātos rīsus) – bez tvaicēšanas vai īpašas apstrādes.
Ilgtermiņa uzglabāšanas “čempioni” ir gargraudu rīsi. Bet arī parastos apaļos rīsus var viegli uzglabāt pat pāris gadus pēc derīguma termiņa beigām, kas norādīts uz iepakojuma.
Griķus un lēcas var uzglabāt un droši lietot arī 2–3 gadus pēc derīguma termiņa beigām. Bet makaroni var saglabāt savu uzturvērtību līdz pat 5 gadiem.
Īpaši vērts pievērst uzmanību pupiņām, jo tās var uzglabāt līdz par 10 gadiem, nezaudējot šā produkta uzturvērtību! Šis pākšaugs visvairāk tika audzēts bada gados. Tomēr pupiņas ir jāaizsargā no kaitēkļiem, piemēram, pupiņu smecernieka. To var izdarīt, uzglabājot pupiņas stikla traukā zem vāka vai pievienojot tām nedaudz kaltētu diļļu, ķiploku vai pat pelnu.
Svarīgi ieteikumi graudaugu uzglabāšanai
Jebkuri graudaugi, ko plānojat uzglabāt ilgstoši, ir jāpārsaiņo. Lieta tāda, ka rūpnīcas iepakojumā var būt mikrocaurumi ventilācijai, kas ļauj gaisam izplūst cauri. Šie caurumi var kļūt par skābekļa avotu, kas oksidē barības vielas un izraisa sasmakšanu, kā arī ļauj kukaiņu kāpuriem iekļūt iepakojumā.
Pēc atkārtotas graudaugu iesaiņošanas noteikti izspiediet no maisiņa lieko gaisu un cieši aizsieniet to. Vislabākais variants ir īslaicīgi sasaldēt graudaugus. Ja saldētavā ir vieta, ievietojiet pārpakotos graudaugus tur uz 5–7 dienām. Pēc šīs procedūras produktus varēs uzglabāt gadiem ilgi.
Lielisks un uzticams veids, kā uzglabāt graudaugus, ir plastmasas pudeles. Tas patiesi ir ideāls risinājums!
Graudu izstrādājumi, kas ilgi neglabājas
Milti ir viens no produktiem, uz kuru grūtos laikos nevajadzētu paļauties. Tie ātri sabojājas un bieži vien tajos iemitinās vaboles, kodes un parazītu kāpuri. Arī manna nav piemērota ilgstošai uzglabāšanai to pašu iemeslu dēļ – kukaiņu kāpuri tajā var iekļūt pat iepakošanas posmā rūpnīcā.
Auzu pārslas, prosa un soja satur daudz tauku, tāpēc šie produkti ātri sabojājas un sāk nepatīkami smaržot. Arī šķeltie zirņi ilgi neglabāsies.
Ekonomiskās nestabilitātes laikos ir svarīgi gudri izvēlēties un uzglabāt pārtikas produktus. Zema tauku satura graudaugus, piemēram, rīsus, griķus un lēcas, var uzglabāt ilgu laiku un tie var būt noderīga rezerve grūtos laikos.
Vai jūs jau esat uzkrājuši konkrētus pārtikas produktus? Pastāstiet komentāros, kādus produktus esat izvēlējušies un kā jūs tos uzglabājat!
Ja raksts jums noderēja, atzīmējiet to ar “patīk” un dalieties sociālajos tīklos!