Prusaki no manas mājas izsprāga kā korķi; kā ātri no tiem tikt vaļā uz visiem laikiem?

Kad sākām dzīvot kopā ar vīru, noīrējām nelielu dzīvoklīti. Vienu nakti piecēlos padzerties, ieslēdzu gaismu virtuvē un apmulsu. Redzētais atgādināja ļoti nepatīkamu sapni.

 

Griesti un sienas bija viscaur tumšas un kustējās. Uzreiz nesapratu, ka tie ir prusaki, jo nekad tos nebiju redzējusi. Tie metās bēgt, bet es skrēju pie vīra. Viņš mani nomierināja un teica, ka zina, kā ātri tikt vaļā no prusakiem.

 

Nakšņot tur, protams, atteicos un teicu, ka kādu laiku padzīvošu pie vecākiem. Pēc pāris dienām atgriezos un no prusakiem nebija ne miņas. Pārsteigta jautāju, kā viņam tas izdevās. Vīrs pastāstīja, kā uz visiem laikiem var padzīt šos brīnumus no mājas.

Mājas prusaki ir nelielas kukaiņi, kas pieder pie kārtas Blattodea. Tās ir labi pazīstamas ar savu spēju ātri pielāgoties un izdzīvot dažādos apstākļos, padarot tās par biežiem nevēlamajiem viesiem dzīvojamās telpās.

Visbiežāk sastopamās mājas prusaku sugas ir Vāciskie prusaki (Blattella germanica), Amerikas prusaki (Periplaneta americana), Austrālijas prusaki (Periplaneta australasiae) un Brūni josloti prusaki (Supella longipalpa).

Prusaki ir aktīvi naktīs un parasti slēpjas tumšās, mitrās vietās dienas laikā. Tie ir visēdāji, un var baroties ar dažādiem pārtikas produktiem, atkritumiem, kā arī citiem organiskajiem materiāliem. Prusaki var izplatīt sl**ības, jo tie pārnēsā baktērijas un citas patogēnus uz saviem ķermeņiem un izdalījumiem, kas var piesārņot pārtiku un virsmas mājās.

Cīņa ar prusakiem var būt izaicinoša, jo tie ir izturīgi pret daudziem insekticīdiem un var ātri vairoties. Efektīvas kontroles metodes ietver tīrības uzturēšanu, pārtikas un atkritumu pareizu glabāšanu, plaisu un spraugu aizpildīšanu mājoklī, kā arī profesionālu dezinsekcijas pakalpojumu izmantošanu.

Izpratne par prusaku dzīvesveidu un uzvedību ir būtiska, lai efektīvi novērstu un kontrolētu šo kukaiņu izplatību mājās.

Mana obligātā ziemas gurķu recepte: gatavoju 5 partijas (35 burkas), var glabāt arī skapī

Kā ātri tikt vaļā no prusakiem

Prusaku parādīšanās pazīmes

 

1. Melni punktiņi. Ja sākat pamanīt uz dažādām virsmām melnus punktiņus, esiet gatavi sastapties ar ūsainiem kaimiņiem. Tie nav netīrumi, tie ir prusaku “paliekas”.

2. Specifiskā smaka. Daži to var nesajust, bet citi to sajūt ļoti.

3. Oliņu kaudzītes. Visbiežāk tās var pamanīt stūros, zem mēbelēm un spraugās. Vispār visur, kur neielien roka vai slota.

4. Personīga sastapšanās. Nojaust – tas ir viens, bet sastapties aci pret aci ar prusaku ir pavisam neapstrīdams fakts. Bet ziņkārīgie parazīti par sevi liks manīt.

 

Kāpēc prusaki izvēlējušies tavu dzīvokli

* Jums ir daudz gardumu. Prusakiem garšo viss. Viņi ar prieku apēdīs visu, ko neesat apēduši jūs. Citās situācijās prusaki neatteiksies pat no papīra, ādas apaviem, apģērba un pat ziepēm.

* Brīva piekļuve ūdenim. Maza peļķīte zem izlietnes vai bļoda ar ūdeni kaķim, būs labs bonuss rudajiem ūsaiņiem-prusakiem.

* Viss minētais ir pie jūsu kaimiņiem. Prusakiem patīk ciemoties – ja nu tur pacienās ar ko garšīgu. Tad nu vienīgā izeja, kā pasargāt savu māju no nelūgtiem ciemiņiem, ir aizdarināt visas spraugas.

Šķir otru lapu, lai uzzinātu, kuri ir efektīvi tautas līdzekļi pret prusakiem.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment