Pupiņas, kas vārītas tomātu mērcē, ir klasisks konservēšanas veids, kas noderēs, kad nepieciešams papildināt vakariņas ar kaut ko garšīgu un sulīgu.
Pupiņas tomātu mērcē ir tiešām garšīga un veselīga sagatave ziemai! Tās ir lielisks ēdiens, kas labi iederas gan kā piedeva, gan kā pamatēdiens kopā ar graudaugiem vai maizi. Lūk, vienkārša recepte, lai pagatavotu pupiņas tomātu mērcē ziemai. No norādītā sastāvdaļu daudzuma jūs iegūsiet četras 0,5 litru burkas.
Sastāvdaļas, lai pagatavotu pupiņas ziemai tomātu mērcē
1 kg sausu balto pupiņu
2 kg svaigu tomātu
1,5 ēdamkarote sāls
5 ēdamkarotes cukura
3 ēdamkarotes 9 % etiķa
3-4 ķiploka daiviņas
Asie pipari un citas garšvielas – pēc garšas
Pupiņu pagatavošanas metode
Pupiņas uz nakti iemērc aukstā ūdenī. Pēc noteiktā laika notecina šķidrumu, pārlej ar svaigu ūdeni un vāra pupiņas, līdz tās kļūst mīkstas. Nesālīt. Pēc vārīšanas pupiņas atstājiet ūdenī.
Sagatavojiet tomātu mērci. Nomazgājiet tomātus un sagrieziet, veidojiet biezeni. Ielej tomātu biezeni katliņā un uzkarsē uz uguns. Pēc vārīšanas vārīt apmēram vēl 20-25 minūtes, lai atbrīvotos no liekā šķidruma.
Lai mērce būtu viendabīga, pēc vārīšanas karsto masu vēlreiz sasmalcina ar iegremdējamo blenderi. Var izkāst caur sietiņu, lai atbrīvotos no sēklām un mizām.
No šķidruma atdalītās vārītās pupiņas ievieto mērcē. Pievieno cukuru, sāli, etiķi, garšvielas, ķiplokus. Uzliek uz uguns un pēc vārīšanas vāra vēl 20 minūtes.
Karstās pupiņas tomātu mērcē ievieto sterilās burkās un tūlīt aizver ar steriliem vākiem. Pupiņas uzglabā istabas temperatūrā.