
Svaigi novāktu zemeņu saldā garša ir viens no labākajiem vasaras mirkļiem, bet, kā izrādās, šo garšu jūs varat baudīt jebkurā gadalaikā. Piemērotos apstākļos šīs aromātiskās un gardās ogas var audzēt mājās – uz palodzes.
Vispirms jāizvēlas zemeņu šķirne, kas ir piemērota audzēšanai telpās. Kā raksta dārzkopības eksperte Marta Stjuarte, atsaucoties uz pieredzējušiem dārzniekiem, iekštelpu audzēšanai vislabāk ir izvēlēties mūžīgās Alpu zemeņu šķirnes, jo tās aug mazos ķekaros un aizņem mazāk vietas.
Turklāt šie augi dod divas vai vairākas ražas gadā. Ogām ir bagātīga un spilgta garša. Dažas Alpu šķirnes var dot ogas no sēklām, kas iesētas vienā gadā.
Populārākās Alpu zemeņu šķirnes ir ‘Alexandria’, ‘Baron Solemacher’, ‘Alpine Giant’ un šķirnes ar baltām vai dzeltenām ogām, piemēram, ‘White Soul’, ‘Snow White’ un ‘Yellow Wonder’.
Papildus mūžīgajām ražas šķirnēm ir parādījusies arī kāda jauna zemeņu klase, ko sauc par “dienas neitrālajām”. Šie augi ražo augļus jebkurā gada laikā.

Kā audzēt zemenes telpās
Zemenes var stādīt telpās jebkurā gadalaikā. Ja jūsu mājās ziemā nav pārāk auksti, zemenes, visticamāk, labi augs istabas temperatūrā — aptuveni 21 grāds pēc Celsija. Lai iegūtu maksimālu ražu, zemenēm visu dienu nepieciešama saules gaisma. Šādu apstākļu radīšana telpās nav tik vienkārša, taču gaisma ir viena no svarīgākajām lietām.
Jūs varat turēt konteineros audzētas zemenes saulainā, uz dienvidiem vērstā logā pēc iespējas ilgāk, taču augi joprojām var nesaņemt pietiekami daudz gaismas. Telpaugi jāpapildina ar speciālo dārzkopības apgaismojumu, lai nodrošinātu nepieciešamās 12–14 stundas gaismas dienā.
Lasi vēl: Man nācās pateikt draudzenei, ka vīrs mani nelaiž ar viņu tikties: bet viss nebija tik vienkārši
Zemenēm augšanai nepieciešams arī daudz ūdens. Tomēr robeža starp pārāk daudz un pārāk maz ūdens ir ļoti smalka, īpaši telpās, kur gaisa cirkulācija var būt sliktāka un pelējuma veidošanās ir lielāka iespējamība. Atcerieties, ka zemenes labi aug labi drenētā augsnē un parasti tās jālaista tikai reizi nedēļā. Tomēr laistīšanas biežums var atšķirties dažādu apstākļu dēļ.

Uzraugiet augsnes mitrumu, ik pēc dažām dienām pārbaudot to ar pirkstu un attiecīgi pielāgojot laistīšanas grafiku. Zemenes var būt izvēlīgas arī attiecībā uz augsni. Augsnei nevajadzētu būt pārāk mālainai vai “smagai”. Augsnei jābūt arī auglīgai, bet mālainai, gandrīz mīkstai.
Kā pareizi apputeksnēt zemenes telpās
Vēl viens svarīgs faktors zemeņu audzēšanai telpās ir apputeksnētāji. Ārā kukaiņi kalpo kā dabiski zemeņu apputeksnētāji. Tomēr telpās zemenēm nav spējas dabiski pārnest ziedputekšņus no zieda uz ziedu, tāpēc tas būs jādara pašam. Izmantojiet nelielu otu, lai pārvietotu ziedputekšņus no ārējām putekšņlapām uz zieda centru. Tas stimulēs augļu veidošanos.
Ko darīt ar zemeņu stīgām
Veselīgi zemeņu stādi cenšas izplatīties. Ārā tie ātri iesakņojas, izsējot stīgas pa visu dobi. Nobrieduši zemeņu stādi, kas iestādīti konteineros, centīsies darīt to pašu, un drīz jūs redzēsiet stīgas, kas dīgst ārpus konteinera, bezmērķīgi karājoties.
Jūs varat to izmantot, vienkārši sagatavojot vairākus jaunus konteinerus ar universālu augsnes maisījumu un pārstādot tajos zemeņu stīgas. Tām vajadzētu iesakņoties un radīt jaunus zemeņu stādus. Pēc apmēram mēneša stīgas var apgriezt.

Cik ilgs laiks nepieciešams, lai zemenes izaugtu telpās?
Ogas ir nogatavojušās, kad tās ir pilnīgi sarkanas, bez gaiši rozā vai baltiem plankumiem (protams, dažādām šķirnēm gatavības krāsa var atšķirties). Pievērsiet uzmanību ogas augšdaļai pie kāta — tā parasti ir pēdējā daļa, kas nogatavojas. Tātad, ja tā ir sarkana, oga, visticamāk, ir gatava. Ogu nogatavošanās parasti notiek apmēram mēnesi pēc ziedēšanas.
Svarīgi, lai jūs pareizi novāktu zemenes – uzmanīgi nolauziet vai nogrieziet kātu ne tālāk kā 1,5 cm attālumā no ogas.





