Kūka “Lācis” ir gards un izteiksmīgs deserts, kuru senāk zināja teju visas mūsu vecmāmiņas un vecvecmāmiņas.
PSRS bija slavena ar savu mūžīgo visa un jebkā trūkumu, bet padomju mājsaimnieces spēja gatavot pat “no nekā”, un šādu eksperimentu rezultātā radās kulinārijas šedevri, kas iemīļoti joprojām. Kūka “Lācis” patiesībā ir skābā krējuma kūka.
Sastāvdaļas kūkas pamatnei (rēķināts 21 cm formai, augstums 6,5 cm)
350 g zema tauku satura skābā krējuma (10-15%)
150 g cukura (Ja vēlaties, varat pievienot vairāk cukura)
100 g (0,5 iepakojums) sviesta
5 g sodas
30 g kakao
560 g miltu
Sastāvdaļas krēmam
1 l skāba krējuma
150 g (vai pēc garšas) cukura + 10 g vaniļas cukura
Kūkas pagatavošana
Mīklai sajauc skābo krējumu un cukuru, pievieno sviestu. Visu samaisa. Pievienojiet sodu (soda nav jādzēš, jo receptē ir skābs krējums – tā ir skābe).
Sadala maisījumu 2 vienādās daļās, pirmajai pievieno 310 g miltu, otrajā iesijā kakao, pievieno 280 g miltu un samīca mīklu. Tai ir jābūt elastīgai un labi izrullējamai, lai vajadzības gadījumā varētu pievienot nedaudz miltu.
Pirmo un otro mīklas daļu izrullē 22 cm diametra kūkās – jāsanāk 3 baltām un 3 šokolādes pamatnes kārtām. Cep līdz 180°C sakarsētā cepeškrāsnī 8-10 minūtes. Vēl karstu kūku sagriež tā, lai tā atbilstu pannas diametram (21 cm).
Krēmam skābo krējumu sajauc ar cukuru un vaniļas cukuru, līdz cukurs izšķīst. Pēc tam uzreiz var ķerites pie kūkas salikšanas: pa vienai izklāj šokolādes un baltās kārtas un iesmērē ar krēmu.
Gatavās kūkas virspusi ieziež ar krēmu un pārkaisa ar drumstalām no atlikušajām kūkas kārtām. Liek ledusskapī uz vismaz 6 stundām. Ja vēlaties, starp kūku kārtām varat ievietot ogu vai augļu kārtu.