Kūka “Lācis” ir gards un izteiksmīgs deserts, kuru senāk zināja teju visas mūsu vecmāmiņas un vecvecmāmiņas.
PSRS bija slavena ar savu mūžīgo visa un jebkā trūkumu, bet padomju mājsaimnieces spēja gatavot pat “no nekā”, un šādu eksperimentu rezultātā radās kulinārijas šedevri, kas iemīļoti joprojām. Kūka “Lācis” patiesībā ir skābā krējuma kūka.
Skābais krējums ir ļoti trekns (parasti ap 20% tauku), un tas piešķir kūkai mitrumu bez šķidruma pārbagātības. Tas nozīmē, ka kūka būs sulīga, bet ne “mīksta” vai pārāk slapja. Tas ir skābs, un šī skābā vide palīdz sadalīt lipekļa (glutēna) veidošanos mīklā. Rezultāts – mīkstāka, maigāka tekstūra, īpaši svarīgi kūkām.
Tas palīdz “noturēt” kūkas struktūru, padarot to blīvāku, bet ne smagu. Ja vēlies kūku, kas nav pārāk gaisīga kā biskvīts, bet arī nav cieša kā kekss – skābais krējums ir perfekts.
Precīzas sastāvdaļas atradīsi raksta beigās!
Kūkas pagatavošana
Mīklai sajauc skābo krējumu un cukuru, pievieno sviestu. Visu samaisa. Pievienojiet sodu (soda nav jādzēš, jo receptē ir skābs krējums – tā ir skābe).
Sadala maisījumu 2 vienādās daļās, pirmajai pievieno 310 g miltu, otrajā iesijā kakao, pievieno 280 g miltu un samīca mīklu. Tai ir jābūt elastīgai un labi izrullējamai, lai vajadzības gadījumā varētu pievienot nedaudz miltu.
Pirmo un otro mīklas daļu izrullē 22 cm diametra kūkās – jāsanāk 3 baltām un 3 šokolādes pamatnes kārtām. Cep līdz 180°C sakarsētā cepeškrāsnī 8-10 minūtes. Vēl karstu kūku sagriež tā, lai tā atbilstu pannas diametram (21 cm).
Galvenas āķis , lai kūka izdotos izcila ir krēma pagatavošana. Par to raksta turpinājumā.
Šķir otru lapu, lai lasītu tālāk
Tevi noteikti interesēs
- 7. septembrī sākas “haosa koridors”: pazīstamā ekstrasense Aza Petrenko pastāsta, ko šajā laikā nedrīkst darītby Laura Andersone
- Manas omītes iecienītākās puķes: iestādiet tās tagad un pavasarī tās jūs pārsteigs ar krāšņiem ziediemby Laura Andersone
- Reiz ņēmu naudu ārā no bankomāta un tas man izdeva vairāk nekā man bija kontā – stāstu ko darīju tālākby Sandra Vīgante