Recepte no vecmāmiņas pavārgrāmatas: mani bērni dievina šo ievārījumu

Katram pienāk tā reize, kad gribās palutināt sevi vai tuvākos ar kaut ko ļoti garšīgu. Jautājums ar ko sākt? Lūk, perfekta iespēja pagatavot kaut ko izcilu!

Atcerējos, ka bērnībā vecmāmiņa mūs bieži vien lutināja ar savu slaveno zemeņu ievārījumu. Nezināju tikai, kā pareizi to pagatavot. Dažas dienas atpakaļ, šķirojot mantas un kārtojot skapi – beidzot atradu vecmāmiņas pavārgrāmatu, kuru viņa man sen atpakaļ bija iedevusi. Nolēmu to pašķirstīt un atklāju šo recepti. Līdz šim nebiju aizdomājies, ka pagatavot ideālu ievārījumu – patiesībā būs tik vienkārši. Izdevās ļoti gardi – bērniem patika!

 

Daži interesanti fakti par zemeņu ievārījumu

Ievārījumu gatavošanas māksla aizsākās senatnē, kad romieši sagatavoja augļus ar medu, lai pagarinātu to glabāšanas laiku. Tomēr īstais zemeņu ievārījums, kādu mēs pazīstam mūsdienās, sāka popularizēties 17. gadsimtā Eiropā, kad cukurs kļuva plašāk pieejams.

Zemenes satur dabīgu pektīnu, kas palīdz ievārījumam iegūt biezu konsistenci. Pektīns ir dabīga šķiedrviela, kas atrodama augļos un dārzeņos un darbojas kā želejviela ievārījumos un želejās.

Zemeņu ievārījumu var pagatavot dažādos veidos, pievienojot citus augļus, piemēram, rabarberus, apelsīnus vai mellenes, lai iegūtu dažādas garšu kombinācijas.

 

 

Pagatavošanas laiks – 1 stunda

 

Sastāvdaļas

Nogatavojušās zemenes 1 kilograms

Cukurs 1 kilograms

 

Pagatavošana

Ievārījumam der jebkāda zemene – galvenais, lai tā ir nogatavojusies! Zemenes noskalo aukstā ūdenī un liek caurdurī notecināt.

Noņem kauslapas.

Zemenes liek bļodā vai katliņā, apber ar cukuru un liek ledusskapī uz vairākām stundām (vēlams uz nakti).

Bļodā, kurā plāno gatavot ievārījumu, ielej zemeņu sulu un, maisot ar koka lāpstiņu, uzkarsē sīrupu.

Karstajā sīrupā lej zemenes un atlikušo neizšķīdušo cukuru. Maisot uzvāra un vāra 10 minūtes uz lielas uguns. Pēc tam izslēdz uguni un nosmeļ putas.

Atdzesē zemenes līdz istabas temperatūrai un sasmalcina blenderī.

Vāra zemeņu ievārījumu uz vidējas uguns, nepārtraukti maisot, līdz sabiezē – 15-20 minūtes. Gatavošanas laiks ir atkarīgs no zemeņu sulīguma.

Gatavo ievārījumu lej sterilās burkās, ar vākiem apgriež uz leju, apsedz un atstāj uz nakti. Uzglabāt vēsā, tumšā vietā. Labu apetīti!

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment