Rekordlielas cenas un augošās hipotekāro kredītu likmes samazina ASV mājokļu pārdošanas apjomu

ASV esošo mājokļu pārdošanas apjomi maijā samazinājās trešo mēnesi pēc kārtas, jo rekordzemās cenas un hipotekāro kredītu likmju kāpums potenciālos pircējus atbaida no tirgus.

Tomēr mājokļu tirgū bija arī dažas iepriecinošas ziņas, jo Nacionālā nekustamo īpašumu tirgotāju asociācija piektdien ziņoja, ka mājokļu krājumi pagājušajā mēnesī pieauguši līdz augstākajam līmenim gandrīz divu gadu laikā. Ja piedāvājuma pieaugums turpināsies, tas varētu ierobežot turpmāku cenu pieaugumu un uzlabot pieejamību.

Tomēr vājā mājokļu pārdošana papildināja pagājušajā mēnesī strauji samazinājušos mājokļu būvniecības uzsākšanas un būvatļauju skaitu, liecinot, ka hipotēku likmju atkārtota paātrināšanās no aprīļa līdz maijam ir mazinājusi mājokļu tirgus atveseļošanās tempu.

Sliktā pieejamība un joprojām zemais, lai gan pieaugošais piedāvājumu skaits tālākpārdošanas tirgū kavē pircējus, un izmaiņas nav gaidāmas, kamēr Federālo rezervju sistēma nesamazinās politikas likmes,” sacīja BMO Capital Markets vecākais ekonomists Sals Guatieri.

Pagājušajā mēnesī mājokļu pārdošanas apjomi samazinājās par 0,7 % līdz sezonāli izlīdzinātam gada rādītājam – 4,11 miljoniem vienību. Aptaujātie ekonomisti bija prognozējuši, ka mājokļu tālākpārdošana saruks līdz 4,10 miljoniem vienību. Mājokļu tālākpārdošana, kas veido lielu daļu no ASV mājokļu pārdošanas apjoma, maijā salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu samazinājās par 2,8%.

Populārā 30 gadu fiksētā hipotēku kredīta vidējā likme maija sākumā sasniedza sešu mēnešu maksimumu – 7,22 %, bet mēneša beigās samazinājās līdz nedaudz zem 7,0 %, liecina hipotēku finanšu aģentūras Freddie Mac dati.

 

 

Federālo rezervju sistēma kopš pagājušā gada jūlija ir saglabājusi bāzes procentu likmi uz nakti pašreizējā 5,25%-5,50% diapazonā. Kopš 2022. gada marta ASV centrālā banka ir paaugstinājusi bāzes procentu likmi par 525 bāzes punktiem.

Ieguldījumi mājokļos pirmajā ceturksnī uzrādīja divciparu pieaugumu, bet ir uz pareizā ceļa.

Pārdošana samazinājās par 1,6 % blīvi apdzīvotajos dienvidos. Vidējos rietumos, kas tiek uzskatīts par vislētāko reģionu, kā arī ziemeļaustrumos un rietumos tie nemainījās.

Mājokļu krājumi pagājušajā mēnesī palielinājās par 6,7% līdz 1,28 miljoniem vienību, kas ir augstākais rādītājs kopš 2022. gada augusta. Piedāvājums salīdzinājumā ar situāciju pirms gada palielinājās par 18,5 %. NAR galvenais ekonomists Lorenss Juns (Lawrence Yun) norādīja, ka Teksasā un Floridā krājumi pieauguši par 40-60%, ko viņš daļēji skaidroja ar strauji pieaugošajām izmaksām, piemēram, īpašuma apdrošināšanu.

Mājokļu īpašnieki gandrīz visā valstī ir piedzīvojuši apdrošināšanas prēmiju kāpumu sakarā ar pieaugošajām apdrošināšanas atlīdzību prasībām, dažas no kurām saistītas ar plūdiem un meža ugunsgrēkiem.

Taču sākumlīmeņa mājokļu joprojām trūkst, un to īpašumu pārdošana, kuru vērtība ir zemāka par 250 000 ASV dolāru, salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu turpina sarukt.

Maija pārdošanas tempa gadījumā būtu nepieciešami 3,7 mēneši, lai izsmeltu esošo mājokļu krājumus, salīdzinot ar 3,1 mēnesi pirms gada. Četru līdz septiņu mēnešu piedāvājums tiek uzskatīts par veselīgu līdzsvaru starp piedāvājumu un pieprasījumu.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment