Eleganti, sātīgi un neticami gardi salāti “Napoleons”, kurus svētkos vienmēr apēd pirmos.
Ir ēdieni, kuri vienkārši pazūd no galda pirmie — neatkarīgi no tā, cik daudz un cik dažādi gardumi ir apkārt. Šie salāti ir tieši tādi. Tie izskatās eleganti, garšo izsmalcināti un rada to patīkamo sajūtu, ka galdā ir kas īpašs, nevis ikdienišķs.
Salāti “Napoleons” jau sen ir kļuvuši par īstu svētku klasiku. Tie ir sātīgi, bet ne smagi, maigi, bet ar izteiktu garšu, un pats galvenais — tos var pagatavot mājās bez sarežģītām tehnikām vai dārgām sastāvdaļām. Tieši tāpēc šo salātu recepte ir tā, kuru gribas saglabāt un atkārtot atkal un atkal. Ja gaidāmi svētki vai viesi, pieredze rāda vienu — gatavojiet uzreiz vairāk, jo šķīvis tukšosies ātrāk nekā citi.
Precīzas sastāvdaļas atradīsiet raksta beigās!
Kā sagatavot sastāvdaļas
Vispirms vērts mierīgi sagatavot visas pamata sastāvdaļas. Vistas fileju izvāra līdz gatavībai, atdzesē un sagriež nelielos gabaliņos vai sadala šķiedrās. Olas izvāra cietas un sarīvē uz rupjās rīves.
Marinētie gurķi jāsagriež ļoti smalki — tie piešķirs salātiem svaigu skābumu. Sīpolu ieteicams viegli apcept, lai tas kļūtu maigs un nezaudētu savu aromātu. Ja izmanto sēnes, tās apcep līdz brīdim, kad iztvaiko liekais šķidrums.
Kā pagatavot mērci
Nelielā bļodiņā liek 3 ēdamkarotes skābā krējuma un 3 ēdamkarotes majonēzes. Samaisa līdz viendabīgai konsistencei. Ķiploku (1–2 daiviņas) nomizo un izspiež caur ķiplokspiedi vai ļoti smalki sakapā, pēc tam pievieno mērcei.
Pieber šķipsniņu sāls un šķipsniņu maltu melno piparu, vēlreiz rūpīgi samaisa. Mērci nogaršo — tai jābūt maigai, krēmīgai un ar vieglu ķiploka aromātu. Ja garša šķiet pārāk asa, var pievienot vēl nedaudz skābā krējuma.
Pirms lietošanas ieteicams mērci atstāt uz 10–15 minūtēm, lai garšas savienojas. Pēc tam ar to viegli pārklāj katru salātu slāni. Šāda mērce nepārņem citas sastāvdaļas un ļauj salātiem “Napoleons” izgaršoties līdzsvaroti.
Kā kārtot salātus “Napoleons”
Slāņu kārtošana
Lavašs
Pirmo kārtu veido lavašs. Tas būs pamats, kas uzsūks mērci un palīdzēs visiem slāņiem savienoties vienotā garšā.
Vistas gaļa
Uz lavaša vienmērīgi izklāj vārītu vistas fileju. Gaļai jābūt sulīgai un smalki sagrieztai vai sadalītai šķiedrās, lai salāti būtu maigi un viegli ēdami.
Apceptais sīpols
Plānā kārtā pievieno viegli apceptu sīpolu. Tas piešķir salātiem aromātu un saldumu, vienlaikus nezaudējot savu maigumu.
Marinētie gurķi
Smalki sagriezti marinētie gurķi piešķir patīkamu skābumu un atsvaidzina kopējo garšu, līdzsvarojot krēmīgās sastāvdaļas.
Olas
Sarīvētas vārītas olas uz rupjās rīves padara slāni maigu un gaisīgu. Šis slānis palīdz salātiem kļūt sātīgiem, bet ne smagiem.
Sēnes (ja izmanto)
Apcepti šampinjoni bez lieka mitruma piešķir dziļāku, bagātīgāku garšu. Ja izvēlies sēnes nelietot, salāti tik un tā izdosies gardi.
Mērce
Katru slāņu komplektu viegli pārklāj ar mērci. Svarīgi nepārspīlēt — mērcei jāsavieno sastāvdaļas, nevis jānoslāpē to garša.
Rīvēts siers
Rīvēts cietais siers noslēdz vienu pilnu slāņu ciklu, piešķirot salātiem izteiksmīgu un sātīgu akcentu.
Visus slāņus atkārto 2–3 reizes, līdz beidzas sastāvdaļas. Augšējo kārtu veido bagātīgs rīvēta siera slānis, kuru var dekorēt ar svaigiem zaļumiem vai rozīnēm svinīgākam izskatam.
Kā panākt restorāna cienīgu rezultātu
Lai salāti patiešām izdotos izcili, tiem jāļauj nostāvēties ledusskapī vismaz dažas stundas, bet vislabāk — visu nakti. Šajā laikā slāņi savienojas, lavašs kļūst maigs un garša kļūst vienota.
Izvēlies kvalitatīvu cieto sieru un sastāvdaļas sagriez smalki — tieši detaļas padara šo salātu īpašu.
Sastāvdaļas
Salātiem:
Vistas fileja — 400 g
Olas — 4 gab.
Cietais siers — 150–180 g
Marinēti gurķi — 3 gab.
Sīpols — 1 gab.
Šampinjoni — 250 g (pēc izvēles)
Plāns lavašs
Zaļumi un rozīnes — dekorēšanai
Mērcei:
Skābais krējums — 3 ēdamkarotes
Majonēze — 3 ēdamkarotes
Ķiploks — 1–2 daiviņas
Sāls — šķipsniņa
Malti melnie pipari — šķipsniņa














