Ir daži pārtikas produkti, kurus ir lieliski uzkrāt, it īpaši, ja tie ir izpārdošanā. Piemēram, zaļie zirnīši ir obligāti rosola salātiem. Taču ir arī pārtikas produkti, kurus vispār nav vērts pievienot savam pārtikas preču sarakstam, jo tie bieži vien ir pārāk dārgi un to uzturvērtība ir apšaubāma.
Aplejamās pārslas
Pirms piena pārliešanas pār ierastajām brokastu pārslām, pārbaudiet etiķeti. Protams, granola var šķist veselīga ar visiem dažādajiem graudaugiem, riekstiem un žāvētiem augļiem, ko tā satur. Taču patiesība ir tāda, ka tā nebūt nav tik veselīga, kā šķiet. Granola bieži vien ir pilna ar tik daudz cukura, ka tā ir sliktāka par gandrīz visu pārējo, ko varat ēst brokastīs. Labāk un lētāk ir pagatavot savu granolu, jo varat kontrolēt cukura daudzumu un sastāvdaļu attiecību.
Kausētais siers
Tas ir labs sākums: kausētais siers ir gatavots no īsta siera. Tomēr viss neiet tik labi. Īsts siers bieži vien ir pilns ar piesātinātajiem taukiem (kas paaugstina holesterīna līmeni), lielu sāls daudzumu (kas pagarina uzglabāšanas laiku un uzlabo garšu, bet arī palielina dažādu risku) un mākslīgām pārtikas krāsvielām (par kurām zinātnieki visā pasaulē jau gadiem ilgi diskutē to apšaubāmās drošības dēļ).
Kausētā siera ražotāju galvenais mērķis ir pagarināt savu produktu uzglabāšanas laiku un pārdot pēc iespējas vairāk. Turklāt tos pārdod par cenu, kas bieži vien neatšķiras no dabīgā siera cenas, kura kvalitāte nebūt nav sliktāka.
Daudzgraudu maize
Mazāk balto miltu un vairāk graudu — uz to mēs mēdzam paļauties, pērkot “veselīgāku” pilngraudu maizi ar patīkami redzamām sēklām. Taču patiesībā daudzgraudu maize bieži vien ir tikai parasta maize, kas maskējas kā “veselīga”. Parasti tie ir baltie milti, kas sajaukti ar rudzu miltiem, kuriem pievienotas linsēklas un klijas.
Sastāvdaļu saraksta pārbaude ne vienmēr ir iespējama, it īpaši, ja maizi pērkat lielveikalā ar savu maiznīcu: parasti tā vienkārši nav norādīta. Šajā gadījumā labāk pirkt iepakotu maizi, kas ražota maiznīcā: šiem produktiem parasti ir uzskaitītas sastāvdaļas.
Bērnu augļu biezenis paciņās
Tas ir patiesi ērti — augļu biezeņa paciņa. Nekāda kaitējuma, un varat būt pārliecināti, ka sastāvdaļas ir pilnīgi drošas. Tas var ne tikai iepriecināt bērnus, bet arī būt uzkoda pieaugušajiem, gaidot pusdienas. Tomēr, lūdzu, ņemiet vērā: galvenā sastāvdaļa lielākajā daļā šo biezeņu ir ābols. Tas ir vispieejamākais auglis mūsu reģionā. Cik ābolu, jūsuprāt, ir nepieciešami vienai 90 gramu biezeņa paciņai?
Aromatizēts biezpiens un jogurti
Lielveikalu plaukti, kas piepildīti ar jogurtiem un biezpienu, stiepjas vairākus metrus. Izvēle ir daudzveidīga: banānu, zemeņu, vaniļas, mango — tur ir kaut kas katrai gaumei. Mēs labprāt pērkam šos produktus, jo “tie ir tik veselīgi”. Diemžēl tikai dabīgais jogurts bez piedevām ir labvēlīgs. Lielākā daļa tā aromatizēto analogu satur lielāku cukura, biezinātāju un konservantu daudzumu. Turklāt, ja salīdzināsiet nesaldināta grieķu jogurta cenu ar tradicionālo aromatizēto augļu jogurtu, jūs ievērosiet, ka dabīgais jogurts bieži vien ir lētāks.
Riekstu maisījumi uzkodām
Šī ir diezgan populāra uzkoda: tā ir garšīga, izskatās pievilcīgi un sniedz sirdsmieru, ka jūs neko neuzkodāt. Tomēr, ja rūpīgi aplūkosiet sastāvdaļas, redzēsiet, ka lielāko daļu veido sukādes, lēti zemesrieksti un rozīnes. Dārgāku riekstu, piemēram, mandeļu vai Indijas riekstu, ir ļoti maz.
Šie maisījumi nav lēti. Tomēr nesteidzieties tos pirkt izpārdošanā — lētāk ir pagatavot pašam. Turklāt šādā veidā var samazināt sukāžu daudzumu, padarot produktu nedaudz veselīgāku.
Maltas garšvielas
Dažas garšvielas satur eļļas, kas piešķir garšu un aromātu. Šīs garšvielas vislabāk lietot tūlīt pēc malšanas. Tās nevajadzētu uzglabāt gadiem ilgi, jo tās ātri zaudē garšu un aromātu. Protams, neviens nevar liegt jums lietot iepriekš samaltas garšvielas, ja nevarat tās iegādāties veselas. Tās joprojām piešķirs garšu, bet tā nebūs tik intensīva. Ne visas garšvielas ir samaltas: tikai ķimenes, muskatrieksts, kardamons, krustnagliņas, koriandrs un visu veidu pipari. Garšvielas, kas gatavotas no žāvētiem dārzeņiem (burkāniem, selerijām) vai garšaugiem, var viegli uzglabāt gadiem ilgi skapja plauktā.
Starp citu, mēģiniet pievērst uzmanību garšvielu sastāvdaļām, kas paredzētas konkrētiem ēdieniem (“zivīm”, “kotletēm”, “kebabiem”). Šie maisījumi parasti satur dažādas sastāvdaļas, tostarp garšas pastiprinātājus un stabilizatorus. Tas gandrīz nekad neattiecas uz vienfunkcionālām garšvielām.
Cepammaisījumi
Daudzus gadus veikalos ir pieejami sausie maisījumi kūku, pankūku un cepumu cepšanai. Daudzi no mums tos pērk šķietamas ērtības dēļ: vienkārši pievienojiet 1–2 sastāvdaļas, samaisiet, un mīkla ir gatava.
Tomēr ir svarīgi atcerēties, ka papildus miltiem, olu pulverim un cukuram šie maisījumi satur arī aromatizētājus, stabilizatorus un krāsvielas. Tāpēc, ja jums ir enerģija un vēlme, labāk cept cepumus no pilnvērtīgiem pārtikas produktiem. Jo īpaši tāpēc, ka daži maisījumi satur ne vairāk kā 5 sastāvdaļas, kas jums noteikti ir mājās.
Bulgurs
Mūsu labie vecie kviešu putraimi un bulgurs ir ļoti cieši saistīti. Bulgurs tiek gatavots no kviešiem, kas ir vārīti, žāvēti un sasmalcināti. Kviešu putraimi tiek apstrādāti atšķirīgi. Tomēr abiem ir viena un tā pati izcelsme. Garšas atšķirības ir nelielas, bet bulgurs ir drupanāks, savukārt tā “māsa” mēdz salipt. Dažos ēdienos kraukšķīgums ir izšķirošs, piemēram, gatavojot salātus vai noteiktus piedevu ēdienus. Bet dažreiz tas nav svarīgi (zupās vai pildītos dārzeņos).
Uzturvērtības ziņā bulgurs un kviešu putraimi ir gandrīz līdzvērtīgi, lai gan pēdējie dažos apgabalos pat pārspēj savu līdzinieku. Tomēr to cenas ievērojami atšķiras. Tāpēc ir svarīgi skaidri saprast, kur un kā plānojat lietot bulguru. Iespējams, nav jēgas par to pārmaksāt, ja var nopirkt parastu “Artek” zivi.
Zivis un gaļa
Jebkura veida fileja vienmēr maksās vairāk nekā vesela zivs. Kāds ir veltījis laiku un pūles tās tīrīšanai, un jums par to būs jāmaksā. Ja pērkat veselu zivi, jums būs jāpieliek lielas pūles, lai to filetētu. Tomēr tas būs ievērojami lētāk un sniegs pārliecību, ka produkts ir apstrādāts un sagatavots atbilstošos sanitāros apstākļos. To pašu var teikt, piemēram, par mājputniem: vesela vista ir daudz lētāka nekā sagrieztas daļas.
Zivju konservi eļļā
Zivju konservi ir iecienīti visā pasaulē: porcijas ir mazas, zivs ir gatava ēšanai, un tās vitamīnu saturs ir gandrīz tikpat labs kā svaigā veidā. Zivju konservus parasti piedāvā divās variācijās: savā sulā un eļļā (kas, protams, ir sulīgāka). Tomēr, ja vēlaties no zivs iegūt maksimālu vitamīnu daudzumu, labāk pirkt zivi, kas konservēta savā sulā. Piemēram, viena no šīm porcijām (attēlā) satur vidēji par 20% mazāk omega-3 nekā otra, jo tuncis ūdenī zaudē tikai 3% no omega-3: tas paliek šķidrumā, kuru mēs nokāšam. Ja tuncis ir eļļā, tas saglabā par 15–25% mazāk šīs vērtīgās vielas. Un tas ir vienkārši tāpēc, ka omega-3 ir taukos šķīstoša viela.
Iepakoti zaļumi
Daudzi no iepriekš iepakotajiem zaļumiem var būt vairākas nedēļas veci. Līdz ar to zaļumi negaršos tik labi, un daudzas no to ieguvumiem veselībai tiks zaudētas, pirms tos apēdīsiet.
Arī iepriekš iepakoti zaļumi satur daudz ķīmisku vielu. Salāti, spināti un lapu kāposti ir starp 16 dārzeņiem ar vislielāko ķīmisko slodzi ikgadējā pesticīdu atlieku reitingā. Parastajos zaļumos, visticamāk, būs tāda pati pesticīdu slodze neatkarīgi no tā, vai tie ir iepakoti vai nē, taču jāņem vērā arī citas ķīmiskās vielas. Tāpēc labāk ir pirkt svaigus ķekarus, pat ja tiem ir daudz īsāks derīguma termiņš. Vai, vēl labāk, audzēt pašam uz palodzes.
Daži no šajā rakstā minētajiem produktiem mums bija jaunums. Kamēr granola, kas daudziem ir iecienītas brokastis, joprojām bija noslēpums, piemēram, zivju konservi bija atklāsme. Cik daudz no šajā rakstā minētajiem produktiem jūs parasti atrodat savā pārtikas preču sarakstā?