Rīves slepenais spēks: 7 veidi, par kuriem 90% saimnieču nezina

Šodien man ir tēma, kas šķiet tik vienkārša, ka par to parasti neviens pat neiedomājas. Un velti.

Mēs katru dienu turam rokās rīvi – vienu no senākajiem un uzticamākajiem virtuves rīkiem, taču izmantojam tikai pusi no tās iespējām. Atceros, kā reiz draudzene man pateica frāzi, ko tobrīd uztvēru kā pārspīlējumu:

“Tu savu rīvi vispār nepazīsti!” Un tad viņa parādīja pāris paņēmienus… un es jutos tā, it kā būtu nopirkusi jaunu sadzīves tehniku. Kopš tās dienas es vairs neskatos uz rīvi kā uz garlaicīgu sadzīves priekšmetu! Tagad tas ir mans mazais palīgs, kas saudzē rokas, laiku un dažreiz pat svētku ēdienus.

Esmu apkopojusi jums pašus efektīvākos knifus, papildinot tos ar savu pieredzi un lasītāju ieteikumiem. Noskaidrosim, ko spēj rīve, ja tai pareizi pieiet.

1. Ieziediet rīvi ar eļļu un aizmirstiet par produktu “putru”

Tas ir īsts glābiņš, ja vēlaties sarīvēt:

vārītus kartupeļus;

bietes (klasika — “siļķei kažokā”);

kausētos sieriņus;

mīksto sieru.

Pietiek ar pāris pilieniem augu eļļas — pārvelciet ar pirkstu vai otiņu pa darba virsmu. Jūs būsiet pārsteigti, ka nekas vairs nelīp klāt, dārzenis nepārvēršas putrā, bet siers — taukainā plēvē. Iznāk vienmērīgas skaidiņas, un rīvi pēc tam ir trīsreiz vieglāk nomazgāt.

2. Uzvelciet rīvei maisiņu — un virtuve paliks tīra

Šo viltību es nenovērtēju līdz brīdim, kad rīvēju šokolādi… un pēc tam pusstundu lasīju to pa visu virtuvi. Ielieciet rīvi parastā maisiņā un darbojieties: rīvmaize, šokolāde, citronu miziņa, rieksti, ķiploki (jā, jā, lai neaizsērētu rīves zobiņi). Viss iekrīt tieši maisiņā — tīri, ātri un bez mocībām, mazgājot virtuves mēbeles.

3. Noguldiet rīvi uz galda — un rīvēšana kļūs ātrāka

Mēs esam pieraduši rīvēt produktus vertikāli, bet pamēģiniet vienreiz novietot rīvi horizontāli, un jūs vairs neatgriezīsieties pie vecā veida. Kāpēc tas darbojas: — produkts neizšķīst uz visām pusēm; — rokai ir ērtāk; — rīvēšana notiek ātrāk; — visas skaidiņas uzkrājas rīves korpusa iekšpusē. Ideāli piemērots kartupeļiem, burkāniem, āboliem, sieram.

4. Rīve glābj piedegušu pīrāgu

VIDEO:

Ja jums kaut reizi biskvīts ir apbrūnējis “nedaudz stiprāk nekā gribētos”, jūs zināt, kā nazis sabojā cepuma izskatu. Rīve atrisina šo problēmu: vienkārši uzmanīgi norīvējiet piedeguma kārtiņu ar smalko rīves pusi — un pīrāgs atkal izskatās ideāli. Neviens pat neiedomāsies.

Lasi vēl: Kuram veiksies 2026. gada pirmajās janvāra dienās: noskaidrojam veiksmīgākās zodiaka zīmes

5. Atkausēšana bez mikroviļņu krāsns

Vēl viens triks, ko daudzi nezina. Kad nepieciešams ātri mīkstināt produktu — sviestu, sieru, sasalušu mīklu — vienkārši sarīvējiet to. Skaidiņās viss atkūst reizēm ātrāk un nezaudējot tekstūru. Savukārt, ja vajag paātrināt kaut kā lielāka atkausēšanu, ielieciet produktu rīves iekšpusē un novietojiet to uz katla ar karstu ūdeni. Vienkāršākā tvaika pirts.

6. Sasaldējiet mīksto sieru — un sarīvējiet to kā profesionālis

Mocarella, krēmsieri — tas viss parasti izsmērējas pa rīvi un kaitina. Bet, ja ieliksiet sieru uz pusstundu saldētavā, jūs iegūsiet ideālas, vienmērīgas drupačas, tieši tādas kā picērijā. Tas ir īpaši ērti, ja nepieciešams skaisti pārkaisīt pastu, salātus vai karsto ēdienu.

7. Kā lietot rīvi, lai nesavainotos

Noslēpums ir banāls, taču tas vienmēr strādā. Paņemiet dārzeni, pārgrieziet to uz pusēm un pielieciet to ar plakano pusi pie rīves malas. Pirksti būs drošībā — un tā var sarīvēt kaut trīs kilogramus burkānu.

Nedaudz personiski

Kad tev ir ģimene, bērni, darbs un mūžīgā steiga, gatavošanai ir jābūt ērtai.

Agrāk es uztvēru rīvi kā neizbēgamu, jo te sagriez rokas, te pusstundu mēģini to atmazgāt no bietēm. Bet kādu dienu es pieķēru sevi pie domas: ja virtuve nesniedz prieku, tad neviena recepte neizdosies tāda, kādai tai vajadzētu būt. Kopš tā laika es kolekcionēju mazus knifiņus. Tādus, kas ietaupa laiku un spēkus. Un ziniet, kas ir pats patīkamākais?

Lasi vēl: Karmiskais cilvēks pēc dzimšanas gada: kurš 2026. gadā sagādās jums vislielākos pārbaudījumus

Katrs no šiem ieteikumiem padara parasto gatavošanu nedaudz vieglāku, bet rezultātu — kripatiņu skaistāku.