Rudens ekvinokcija diena 2024. gada 22. septembris: ko drīkst un ko nedrīkst darīt šajā dienā

Slāvi labprāt gatavoja gaļas pīrāgus, kā arī brūvēja sūru – apiņu dzērienu, ko pagatavoja uz svaigi novāktiem apiņiem. Bija ierasts rotāt mājas ar oša zariem un augļiem, jo šis koks pasargāja no tumšajiem spēkiem.

Ķeltu pagāniem bija svētki, ko sauca par Mabonu – dienu, kad tika vākta otrā raža un nogatavojās āboli. Mabona bija viens no astoņiem svētkiem tā sauktajā Gada ritenī – senajā kalendārā, kurā galvenie datumi bija atkarīgi no Zemes stāvokļa izmaiņām attiecībā pret Sauli.

Ķeltu tradīcijas daļēji ir saglabājušās līdz mūsdienām. Piemēram, slaveno Oktoberfest Vācijā var attiecināt uz šāda veida svētkiem.

Mūsdienu Anglijas teritorijā atrodas piemineklis Stounhendža. Tiek uzskatīts, ka leģendārie megalīti tika celti tieši rituāliem par godu astronomiskajām pārmaiņām – ekvinokcijas un saulgriežu dienām. Tagad tur notiek festivāli, ko rīko neopagāni. Iestādes to netraucē.

Japānā ekvinokcija diena tiek uzskatīta par oficiālu svētku dienu. Tomēr šajā gadījumā svētki attiecas nevis uz pagāniskajām, bet gan budistu tradīcijām. To sauc par Higan, un tā ir saistīta ar senču godināšanu. Japānas iedzīvotāji šajā dienā apmeklē radinieku kapus, gatavo rīsu plāceņus un pupiņas.

Kas jums nepieciešams rudens ekvinokcijas dienā

 

Tiek uzskatīts, ka rudens ekvinokcija ir gatavošanās laiks jaunam dzīves posmam, tāpēc būs labi padomāt, kā pavadīsim atlikušo gada daļu. Tas ir arī laiks, lai:

Sagaidītu rītausmu, atvadītos no vasaras;

Pateiktos dabai par ražu;

Sakoptu māju, atbrīvotos no nevajadzīgām lietām, ietu vannā vai pat uz pirti;

Gatavotu pīrāgus ar kāpostiem, gaļu vai ogām;

Atnestu mājās vārpstu dzērveņu ogas.

Ko nevajadzētu darīt rudens ekvinokcijas dienā

Lasi vēl: Veiksme ir jūsu pusē: trīs zodiaka zīmes, kurām 2024. gada oktobrī īpaši paveiksies

Strādāt smagu fizisku darbu;

Strīdēties ar tuviniekiem;

Domāt sliktas domas, izdzēst pagātni, nožēlot izdarīto;

Sarīt sliktas lietas, krāpties, teikt sliktas lietas.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment