Sabojāsiet visu mēslojumu un nodarīsiet tikai kaitējumu – kuru koku lapas nedrīkst likt kompostā

Foto – Pixabay

Komposts ir lielisks mēslojuma variants, ko var sagatavot pašu spēkiem. Komposts no nokritušām koku lapām tiek uzskatīts par vislabāko. Ne visi zina, bet ir dažu koku lapas, kas nav piemērotas kompostēšanai un var pat sabojāt mēslojumu.

Šo zina pieredzējuši dārznieki, un arī – ne visi. Bet daži neko tādu pat nav dzirdējuši! Tāpēc, ja jūs esat no tiem, kas “nekad nav dzirdējuši”, ņemiet noteikti šo padomu vērā, jo tādējādi var sabojāt pilnīgi visu kompostu, tikai dažu lapu dēļ. Kas notiks, ja šādu kompostu gribēsiet izmantot un tajā būs “kaitīgās” lapas? Labākajā gadījumā efekts no komposta vienkārši nebūs, bet sliktākajā gadījumā – nopietni sabojāsiet augsni.

Tātad, kādas lapas nav piemērotas kompostēšanai?

Skujkoku lapas

Foto – Pixabay

Skujkoku lapas kompostā labāk nelikt. Skujas satur sveķainas vielas, kas var skābināt augsni un negatīvi vēlāk ietekmēt augu attīstību.

Valriekstu lapas

Foto – Pixabay

Valriekstu lapas satur vielas, kas kavē citu augu augšanu. Tāpēc šāds mēslojums kļūs pat par visai kaitīgu produktu.

Lasi vēl: Pozitīva enerģētika, ļoti skaisti un dārzam nekaitīgi – kādus kokus drīkst stādīt dārzā tuvu pie mājas

Lapas, kurām ir kāda kaite

Tas neattiecas uz kādu konkrētu augu sugu, bet ir ļoti svarīgi šo ievērot. Lapas, kas ir ar kādiem kaitēkļiem vai vienkārši izskatās “aizdomīgas”, kompostā likt nedrīkst nekādā gadījumā. Ja jūs to izdarīsiet, tad šīs kaites vēlāk var pāriet uz veseliem augiem…

Bet kādas lapas tad ir visieteicamākās kompostam?

Foto – Pixabay

Augļu koku, bērzu, ozolu, kastaņu u. c. lapas palielinās ražu. Tās ir ļoti piemērotas kompostam!

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment