Šai mērcei piemīt unikāls spēks! Kas ir baba ganuš un kā to pareizi pagatavot

Ēdiens ar interesantu stāstu. Kolosāla un vienkārša recepte. Tuvo Austrumu pavārgrāmatas šedevrs. Un tas vēl nav viss! 

Negaidīti veikalā pie manis pienāca nepazīstama tante un ieteica man nopirkt baklažānus un citus produktus, kamēr es stāvēju pie dārzeņu stenda. Es prasīju viņai: “Kādēļ tāds ieteikums – un ko man ar to visu iesākt?” Viņa man atbildēja, ka vēlas man parādīt kaut ko ļoti interesantu. No somiņas izvilkusi pierakstu kladi, kurā bija sarakstītas milzum daudz dažādu recepšu, viņa palūdza man izvilkt savu mobīlo telefonu un nofotografēt tās septīto lappusi – paturēt to ierīces atmiņā. Tad paziņoja, ka tā būs atbilde uz manu jautājumu. “Recepte tev noderēs!” – tante, to pārliecinoši pasakot, pameta veikala telpas. Godīgi nepamanīju, kurā virzienā viņa devās – taču, pārnākot mājās, es nolēmu pamēģināt pagatavot šo ēdienu, lai cik dīvaini tas nešķistu. Un, ziniet, kā bija? Izdevās ideāli garda mērce, kuru var izmantot arī kā uzkodu!

Daži interesanti fakti

Nosaukums “baba ganuš” arābu valodā nozīmē “sabojāts tētis” vai “kaprīzais tētis”, lai gan precīza nosaukuma izcelsme nav skaidra.

Baba ganuš (vai baba ghanoush) ir tradicionāls Tuvo Austrumu ēdiens, kas īpaši populārs Libānā, Sīrijā, Jordānijā, Palestīnā un Izraēlā.

Mērces galvenā sastāvdaļa ir cepts baklažāns. Papildus tam parasti tiek izmantota tahini (sezama pasta), ķiploki, citrona sula, olīveļļa un dažreiz arī jogurts.

Baba ganuš ir uzturvielām bagāts ēdiens. Baklažāns ir labs šķiedrvielu, vitamīnu (piemēram, C un K) un minerālvielu avots. Tahini nodrošina veselīgus taukus, proteīnus un kalciju.

Sastāvdaļas

baklažāns – 2 gab.

citronu sula – 1/2

tahini – 2 ēdamk.

2 ķiploka daiviņas

olīveļļa – 2 ēdamk.

ķimenes – 1/4 tējk.

svaigi maltu melno piparu – 1/4 tējk.

paprikas – 1/4 tējk.

Zaļumi, granātābolu sēklas, rieksti – dekorēšanai

Sāls pēc garšas

maize pasniegšanai

 

Pagatavošana

Sagatavo visu nepieciešamo.

Nomazgā baklažānus, ievieto cepeškrāsnī, kas uzkarsēta līdz 180°C uz 1 stundu.

Ļauj baklažāniem atdzist. Pēc tam pārgrieziet tos uz pusēm, izvelk mīkstumu un smalki sagriež ar nazi vai sasmalcina blenderī.

Baklažānus liek caurdurī un ļauj notecināt liekajam šķidrumam.

Sajauc baklažānus, sāli, tahini pastu, citronu sulu, olīveļļu un garšvielas. Samaisa līdz vienmērīgai konsistencei. Liek ledusskapī uz vairākām stundām.

Pasniedz ar maizi, aplieta ar olīveļļu, dekorēta ar zaļumiem un granātābolu sēklām.

Labu apetīti!

 

 

 

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment