Šajā nedēļas nogalē sāksies murgs: sinoptiķi atjaunojuši prognozi 10. un 11. augustam, daudzus tā neiepriecina

No sestdienas līdz pirmdienai laikapstākļus Latvijā noteiks ciklons, kas pastiprinās rietumu vēju un atnesīs lietu, īpaši Vidzemē, prognozē sinoptiķi. Šī prognoze gan ļoti daudzus neiepriecina, kam sākušies ir darba atvaļinājumi.

Gismeteo eksperti prognozē būtiskas klimatisko apstākļu izmaiņas lielākajā daļā Austrumeiropas reģionu pēdējā vasaras mēnesī. Ja jūnijs un jūlijs iezīmējās ar spēcīgu un grūti panesamu karstumu un sausumu, tad augusts solās būt pavisam citādāks – vasaras beigām raksturīgi spēcīgi nokrišņi.

Tiek skaidrots, ka nokrišņi jau būs gaidāmi šajās brīvdienās, kad arī Latvija būs spēcīga ciklona varā.

Nākamajās trīs dienās Latvijā gaidāmas rietumu vēja brāzmas līdz 12-17 metriem sekundē, bet piekrastē un zem negaisa mākoņiem tās var sasniegt 20-22 metrus sekundē.

Saule bieži spīdēs, bet brīžiem līs, un vietām var izcelties spēcīgas pērkona lietusgāzes. Vidzemi skars visvairāk, kur ilgstošu lietusgāžu dēļ zemākās vietas var applūst. Dažviet Vidzemē nokrišņu daudzums pārsniegs 50 milimetrus.

 

Sinoptiķis atzīmēja, ka gaisa temperatūra visā Austrumeiropā naktī saglabājas virs nulles. Arī daudzviet sestdien, 10.augustā, temperatūra būs plus 23–25 grādi, bet svētdien, 11.augustā, tā nepakāpsies augstāk par +20 grādiem. Turklāt sestdien iespējams īslaicīgs lietus, un svētdien nokrišņu būs daudz vairāk.

Lasi vēl: Ko sevis cienošas sievietes nekad neiekļauj savā garderobē – tās izsūc labo enerģiju

Arī nedrīkst aizmirst par pērkona negaisiem. Spēcīgi pērkona negaisi parasti ir frontāli – atmosfēras frontu zonās, lai gan ir arī iekšmasas spēcīgi pērkona negaiss.

Mūsu platuma grādos pērkona negaiss galvenokārt novērojams no maija līdz augustam – siltajā sezonā, kad atmosfēra ir nestabili noslāņojusies, tas ir, kad temperatūra strauji pazeminās līdz ar augstumu, un tas veicina spēcīgu gubu mākoņu parādīšanos.

Visbiežāk pērkona negaisu pavada lietusgāzes, taču ir arī sausi pērkona negaisi. Augsti torņi bieži kļūst par zibens pievilkšanās objektu, jo ​​tie vienmēr tika uzcelti uz kalna, tas ir, piemēram, baznīcas kompleksa augstākā vieta – zvanu tornis – bieži bija visvairāk jutīga pret elektrisko izlādi, jo augšpusē ir mazāka gaisa pretestība.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment