Bez ķiplokiem nevar iztikt daudzu ēdienu, mērču, konservu u.c. gatavošanā. Sasmalcinātu ķiploku parasti pievienoju visiem ēdieniem, izņemot plovu.
Man ir divas ierīces ķiploku smalcināšanai: veca ķiploku spiede, pirkta padomjlaikos, un jauna – pirkta ķīniešu preču veikaliņā.
Protams, spiedes ir ērtas, bet reiz, kad apciemojām vīra vecākus vasarnīcā un es gribēju uztaisīt mērci šašlikam, nevarēju atrast nevienu ierīci, ar ko sasmalcināt ķiplokus. Sāku domāt, kā to izdarīt?
Protams, bija nazis, ar kuru varētu sagriezt ķiploku daiviņas, bet šāda metode prasītu daudz laika. Varēja arī izmantot rīvi, bet man nepatīk šādā veidā smalcināt ķiplokus. Rīves zobiņos pēc rīvēšanas paliek pārāk daudz ķiploku atlikumu, tāpēc pēc tam rīvi ir grūti nomazgāt.
Sāku meklēt aizvietotāju spiedei. Galda atvilktnē atradu tikai dakšiņas un karotes.
Bet kāpēc gan neizmantot dakšiņu? Nolēmu, ka tā būs lieliska iespēja.
Vienai daiviņai ir vajadzīgas dažas sekundes, un smalki sasmalcināts ķiploks ir gatavs.
Sākumā mēģināju ķiploku sarīvēt ar dakšiņas palīdzību, gluži kā uz rīves. Viss izdevās lieliski!
Pēc tam nolēmu pamēģināt savādāk. Uzspiedu uz ķiploka daiviņas no vienas puses.
Tad pagriezu dakšiņu šķērseniski un sāku spiest vēlreiz.
Ar tādu pašu metodi sasmalcināju otru ķiploka daiviņas pusi. Kad palika mazs gabaliņš, liku uz griežamā dēļa un no augšas ar dakšiņu piespiedu.
Šī lieliskā un vienkāršā metode tagad mani vienmēr “glābj” situācijās, kad ķiploku prese nav pa rokai.
Ja jums šķiet, ka šī ķiploku smalcināšanas metode ir noderīgs sadzīves knifiņš, atzīmējiet rakstu ar “patīk” un dalieties sociālajos tīklos. Būsim pateicīgi arī par jūsu komentāriem!