Saulē kaltēti tomāti: kā pagatavot garšīgas uzkodas ziemai

Saulē kaltēti tomāti ir lieliska iespēja dārzeņu uzglabāšanai. Šādus tomātus var izmantot kā garšvielu, pievienot salātiem vai maizes mīklai vai ēst kā uzkodu.

Lai ziemai pagatavotu šo garšīgo kaltēto tomātu uzkodu, jums ir nepieciešami pieejami produkti.

Sastāvdaļas

Tomāti – 2 kg

Augu eļļa – 300-400 ml

Vīna etiķis – 3 tējkarotes

Itālijas garšaugi – 1 ēdamkarote

Kaltēti ķiploki – 1,5 tējkarote

Piparu maisījums – 3 tējkarotes

Sāls – 2 tējkarotes

Cukurs – 3 tējkarotes

Pētersīļi – 1 saišķis

Kā pagatavot kaltētus tomātus

Tomātus var ņemt parastus, nevis ķiršu šķirnes tomātus. Bet labāk izvēlēties vidēja lieluma dārzeņus, ne pārāk lielus.

Noteikti izvēlieties apmēram vienāda lieluma tomātus, lai tie žāvētos vienmērīgi. Nomazgājiet tomātus, noslaukiet dārzeņus ar dvieli, pārgrieziet tos uz pusēm un izņemiet serdes.

Tomātus var kaltēt vai nu īpašā ierīcē – dehidratorā, vai arī cepeškrāsnī, ja varat kontrolēt temperatūru. Uzlieciet tomātus uz cepamā šķīvja vai pannas.

Sāliet tomātus – tas ne tikai ietekmēs to garšu, bet arī palīdzēs dārzeņiem ilgāk saglabāties. Turklāt sāls arī izraisa tomātu sulas izdalīšanos, kas žāvēšanas laikā iztvaiko.

Pievienojiet itāļu garšaugus un kaltētus ķiplokus, kas atšķirībā no svaigiem ķiplokiem nezaudēs savu garšu. Nav ieteicams pievienot garšvielas gaļai – tās izjauks tomātiem raksturīgo garšu.

Pēc tam tomātus žāvē dehidratatorā 55-60 grādu temperatūrā apmēram 24 stundas. Var izmantot arī cepeškrāsni, iestatot temperatūru 100 grādos. Ieteicams arī nedaudz atvērt cepeškrāsns durvis, lai mitrums varētu iztvaikot. Šādi tomāti žūs pāris stundas.

Kamēr tomāti žūst, noskalojiet pētersīļus, pilnībā noņemiet no tiem mitrumu un atdaliet lapas.

Ir svarīgi laiku pa laikam vizuāli pārbaudīt tomātus, jo mīkstākām šķirnēm nepieciešams ilgāks žāvēšanas laiks.

Tomēr pēc tam, kad tomāti ir atdzisuši, pārbaudiet to stāvokli – ja tie nav pietiekami izžuvuši, pēc kāda laika tie var sapelēt.

To, vai tomāti ir sausi, var noteikt, tos saspiežot – ja dārzeņi ir gatavi, tajos nedrīkst būt mitruma. Turklāt tomātus vajadzētu būt diezgan viegli atdalīt.

Kaltēti tomāti jāievieto sagatavotās sterilizētās sausās burkās. Kopā ar dārzeņiem uz burkām uzber pētersīļu lapas – tas jādara, kad burka ir līdz pusei piepildīta ar tomātiem. Pārējos tomātus liek uz pētersīļiem.

Pēc tam burkās vienmērīgi izkaisa piparu maisījumu un cukuru, kas ir sava veida konservants. Burkās ar tomātiem ielej etiķi, kas uzlabo žāvētu tomātu garšu un pagarina to derīguma termiņu.

Pārbaudi savas zināšanas par Latvijas filmām!

Portāls Dzentlmenis.lv grib pārbaudīt tavas zināšanas par Latvijas filmām! Aizpildi šo ātro testu un uzzini, cik labi orientējies Latvijas kino! Tavā rīcībā būs tikai 30 sekundes!

1 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

2 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

3 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

Your score is

The average score is 67%

0%

Katlā ar biezu dibenu ielej eļļu – katrai burkai nepieciešams aptuveni 100-130 g. Šķidrumu nedaudz uzkarsē, bet neuzvāra. Eļļa palīdz apvienot garšvielas un pagarina šādu tomātu derīguma termiņu.

Ielej eļļu burkās un cieši aizver traukus ar sterilizētiem vāciņiem. Šādi žāvēti tomāti jāuzglabā vēsā vietā, piemēram, ledusskapī.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment